18 martie 2014

Îmi cos singură o ie -Tutorial "musculițe" și "buștenei"

După câteva zile de pauză revenim la oile/iile noastre.
Ați terminat găurelele, ajurul, a fost greu? Dacă nu ați terminat nu-i niciun bai, noi aici nu facem întrecere.

Pentru cele ce au venit mai târziu la șezătoarea noastră facem o scurtă recapitulare. Iată ce am învățat până acum:

cum croiesc o ie




punct de cusătură

Vă spuneam că am ales modelul ce-l voi coase pe iișoară. Acesta este un model ușurel, specific zonei Muntenia, dar nu-i obligatoriu să facă toată lumea la fel. Puteți alege alt model dacă simțiți că acesta nu vă reprezintă.




Modelul acesta este chiar simplu, e făcut din musculițe și buștenei. Știu că ați zâmbit, și eu am zâmbit...
Am spus și o repet, nu am învățat să cos din cărți, am învățat de la femeile din satul natal (în special de la mama). Poate că multe denumiri sunt regionalisme, poate nici nu sunt recunoscute prin alte zone ale țării dar nu-mi bat capul, eu o să le spun exact așa cum le-am aflat de la mama, pentru că noi aici avem o treabă importantă de făcut, avem de terminat o ie! :)

Acum o să mă adresez doar începătoarelor... Sper  să se înțeleagă din fotografiile de mai jos cum se coase o musculiță.




Musculițele sunt ușor de făcut, din patru în patru fire le fac eu, dar nu e obligatoriu asa, depinde si de grosimea panzei. Pânza mea este in fel de inisor mai des  de aceea e greu să iau câte patru fire (dar azi am găsit pânză topită, iuhuuu, abia aștept să încep noile "proiecte") Pânza topită nu-mi creează astfel de probleme.

Când avem mai multe musculițe pe verticală, este clar, le facem una câte una, așa:


Când sunt însă mai multe pe orizontală, să vedeți lucru interesant, nu se mai fac una cate una, se fac ca în pozele de mai jos, așa numiții buștenei. 



Atât pentru astăzi, sper să vă fi fost de folos vizita la șezătoarea noastră virtuală și până data viitoare vă urez spor în toate, dar mai ales la cusut!




20 de comentarii:

  1. Uite de bustenei uitasem...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti se pare tie... cusutul e ca mersul pe bicicleta, chiar daca ti se pare ca ai uitat iti amintesti imediat ce iei acul in mana. Hai, poate la vara coasem impreuna iile alea, la umbra, sub vita de vie, ce zici?

      Ștergere
    2. Chiar mi-ar face placere...

      Ștergere
    3. Pai... acum avem de toate, timp petrecut impreuna ne mai trebuie.

      Ștergere
  2. Ce frumos, dar in acelasi timp...foarte migalos. Cere multa rabdare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e, dar la final, cand vezi ce lucru frumos a iesit din mainile tale, satisfactia eclipseaza orice alta senzatie :)

      Ștergere
  3. De abia aştept să trec de perioada aceasta în care nu duc nimic până la capăt ci doar încep diverse lucruri... Voi lua şi eu pânză topită (de unde, cum, în ce fel nu ştiu, dar voi lua) şi voi face o ie. Mi-ar fi şi ruşine de tine să nu o fac. :)
    Ideea de a cose ia la vară la mine pe băncuţă îmi place enorm. :D
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa-ti fie rusine de mine, cine sunt eu? Doamna profesoara care te lasa repetenta? :) Eu stiu ca din ce in ce mai multe fete/femei isi doresc o ie, multe le-ar coase singure dar nu au materiale, nu au cunostintele necesare, nu au timp. Dar stiu sigur ca acelea care-si doresc foarte-foarte tare o ie o vor si avea la un moment dat. Fiecare cu "timingul" ei, cum zice cantecului.

      Ștergere
    2. Păi după ce aplaud aici, strig în gura mare că vreau tutoriale, tu depui atâta efort... eu să nu fac măcar o ie? Nu mi-ar fi ruşine obrazului? :D
      E drept că nu am zis când... Vreau să mă apuc de ea când sunt pregătită ca să îi acord toată răbdarea şi atenţia mea. Ştii că iubesc iile şi îmi doresc să fac una frumoasă, îngrijită... aşa cum trebuie.
      Vă îmbrăţişez pe toţi!

      Ștergere
    3. Asa, asa... Informatiile raman aici, deci te poti apuca de treaba cand vrei tu, azi sau peste trei luni/ani :) Pupam si noi familie frumoasa!

      Ștergere
  4. buna ziua am si eu o intrebare: cum mentine-ti modelul drept (aveti o lupa, ca ma gandeam serios sa imi cumpar una), cu tutorialele dvs eu m-am apucat deja de lucru si am facut acele gaurele la partea din fata si acum termin si la partea din spate si ma gandesc cu groaza ca nu o sa pot face modelul drept fiind destul de greu de numarat firele din panza topita ca sunt destul de dese, va multumesc mult pt ca deja IA mea prinde contur si este prima pe care o fac si chiar va multumesc din suflet ca nu avea cine sa imi arate cum se croieste si se face o IE

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ziua, doresc sa va intreb cum tine-ti modelul drept(ma gandeam daca este cazul sa imi iau o lupa) inca nu m-am apucat de model sunt la partea cu gaurelele de la tivuri, vreau sa va multumesc pt tutoriale ca ma ajuta foarte mult sunt la prima mea IE si sper ca una dintr-un sir lung va multumesc mult de tot
    Raluca

    RăspundețiȘtergere
  6. Am sa va dezamagesc, nu am alta metoda de a tine modelul drept decat mersul pe fir. Toate modelele, absolut toate, se bazeaza pe numaratul de fire. Eu mi-am facut de curand ochelari special pentru cusut. Ii aveam pe aceia pentru citit dar nu prea faceau fata asa ca am mers la oftalmolog si acum am ochelari si pentru cusut, un pic mai tari decat cei pt citit. Deci asta e recomandarea mea, ochelari sau... sa va alegeti un model mai simplu, pe verticala, ceva gen un lujerel cu ceva floricele, bobocei, la care daca te-ai dus cu doua fire mai la stanga sau mai la dreapta nu e chiar o nenorocire. La modelele geometrice e chiar bai, ca atunci nu se mai inchide rombul, patratul etc, daca nu ati mers pe fir. Spor la treaba! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pt raspuns si va imbratisez cu drag
    raluca

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru tutorialele cu ii, sunt minunate! Am o intrebare banala, poate: ce tip de ata se foloseste pentru broderie, dar pentru tivire? Merci in avans.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere. Eu modelul îl cos cu mouline iar la ajururi folosesc mătase.Pentru tiv tot mouline, dar dacă nu am folosesc ață de papiotă, din aceea de care folosesc la mașină de cusut.
      Spor la cusut!

      Ștergere
  9. Buna ziua. Multumesc frumos pentru tot ce ati prezentat si explicat M-am apucat si eu sa-mi fac o ie desi nu am croit nimic in viata mea. Am definitivat prima maneca, mai putin cusatura in cruciulite. Pentru aceasta ma cumparat PANZA SOLUBILA de la goblenart.ro. Este un material transparent si perforat si se dizolva in apa. SI eu am avut aceeasi problema cu urmaritul firelor. Am o panza topita foarte subtire si transparenta cumparata din comert si este extrem de greu sa urmaresti firele. Cred ca ai nevoie de lupa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa va fi fost de folos. Despre pânză solubila am auzit, dar de folosit nu am folosit niciodată. Spor la treaba atunci! ☺

      Ștergere
  10. Buna ziua. Pentru cusatura in cruciulite eu au cumparat PANZA SOLUBILA de la goblenart.ro. Are gaurele, este transparenta si se dizolva in apa. Multumesc pentru tutoriale, mi-au fost foarte utile. Cos prima mea ie :-)

    RăspundețiȘtergere