12 martie 2014

Îmi cos singură o IE - Tutorial, găurele duble

Bine v-am găsit! Sper că v-am găsit cu acul în mână, dacă nu, aveți timp să-l luați cât timp mai iau eu o gură de cafea. Ne pregătim să dublăm găurelele ce le-am făcut ieri, o să vedeți, e mai simplu decât pare.
Trebuie să precizez că în mod tradițional nu se fac găurele duble sau ajur cu găurele la poalele unei ii, cel puțin eu nu am văzut, dar pentru că la acest... experiment să-i zicem, eu folosesc pentru piept și spate două eșantioane pe care le aveam deja cusute în felul acesta, o să fac și mânecuțele în același fel, pentru simetrie. Și în felul acesta o să afle și cele care m-au întrebat în mod expres despre acest ajur, cum se face. Deci putem spune că este în folosul științei :)

Începem cu un mic feston. Eu folosesc ața pusă în două, cu buclă, ca să evit nodul inestetic. Am uitat să vă spun, acum lucrăm pe fața materialului.






După ce am terminat festonul scoatem un fir ca să delimităm lățimea rândului de găurele duble, dar trebuie avut grijă ca festonul să iasa cam cu 3-4 fire înafara lățimii alese. Cu o forfecuță tăiem firele verticale ce pornesc din feston. Ce am făcut până aici se repetă la ambele capete ale rândului de găurele simple. 


Scoatem firele tăiate dintre festoane și începem să coasem.







Dacă se termină firul înainte de a termina rândul, nu e nicio problemă.


Întoarcem materialul și facem o întăritură a cusăturii introducând ața prin spatele firelor lucrate.


Apoi tăiem.


Reluăm lucrul cu fir nou, tot cu buclă bineînțeles, că nouă nu ne plac nodurile! :)


  


Așa arată mânecuța căreia i-am făcut noi azi găurele duble. 
Nu vă grăbiți să spuneți că arată banal...


... ia priviți în ce se va transforma, mânca-o-ar mama de Cenușăreasă! :)



Sper că explicațiile au fost pe înțelesul tuturor, că v-am stârnit curiozitatea pentru ce urmează și vă aștept în continuare la șezătoarea noastră virtuală.

Spor în toate să aveți, dar mai ales la cusut!
















12 comentarii:

  1. Oau, ce frumos va fi!!!
    Nu lucrez in pas cu tine, dar am citit cu atentie toate tutorialele de pana acum si le-am si salvat.
    Stiu ca ai spus ca bucatelele de material folosite sunt ramase de la un alt proiect. Mie imi place ca e o panza mai plina (ca si tie, nici mie nu-mi plac bluzele transparente, de aceea nu sunt prea prietena cu panza topita, desi e finuta); ce fel de panza este cea pe care o folosesti?
    PS: Ti-am rasfoit tot blogul zilele astea, mi-au placut multe, multe din lucrurile create de tine. Sper sa mai pui candva si la vanzare, pe breslo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Maria, mă bucur că ți-am trezit interesul. Despre material ce pot să spun e că l-am luat acum vreo zece ani, cred că nici vânzătoarea nu știa cum se cheamă, mi-a zis că e un rest de cupon rămas din vremuri mai vechi. Am înțeles însă că prin București s-ar mai găsi pânză topită, aceea grosuță e perfectă pentru cine nu dorește prea multă transparență. Are însă dezavantajul că se coase mai greu, dar pentru cine are vederea bună nu-i problemă.
      Depre Breslo... poate o să mai pun și pe acolo, dar va trebui mai întâi să-mi reactivez magazinul. Când o să fac asta o să anunț cu surle și trâmbițe aici pe blog :)

      Ștergere
  2. Ei, vad ca treaba se complica, asa ca, draga Ina, ca sa te ajung din urma, ajuta-ma, te rog! Am masura 42-44 si pentru o ie cu maneca lunga, am taiat doua bucati de panza 70x60cm si doua bucati 56x40cm, ti se par "realiste" dimensiunile? Sa nu fac gaurelele degeaba :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iile pe car ele făceam impreuna cu mama in copilarie veneau deja croite, noi brodam pe cele patru bucati de material care ne erau aduse deja croite, deci amintirile mele legate de acest subiect nu sunt extrem de exacte. Daaar, am măsurat ia cu mânecă lungă pe care mi-am făcut-o mie. Și eu tot cam 42-44 port și am 1,58 cm înălțime. Pentru ia mea am croit pieptul de 67 cm lungime, latime 56 cm lățime, mâneca 66cm lungime, lățime mânecă 44 cm. Deci acestea erau dimensiunile înainte sa fac tivurile.
      O să încer să pun niște poze să vedeți cum arată pe mine ia aceasta. Eu o port pest blugi, deci este si lungă și largă.

      Ștergere
  3. m-apuca toti nervii pe astia cu materialele lor! vand toate prostiile de panzeturi, numai din asta nu :(((
    mai caut si pe la magazine, dar daca nu gasesc, nu pot decat sa raman sa salivez aici pe blog, ca tipul asta de gaurele imi aminteste de frageda pruncie, cand coseam niste mileuri. o sa le pozez sa le pun si eu pe blog, sa vezi ca am stiut si eu odinioara sa fac asa ceva, gaurele :)))
    nu-mi imaginez cum s-ar putea coase ia pe o altfel de panza decat asta, careia i se trag firele, dar perseverez in cautari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, știiiiiu cum e... În majoritatea magazinele de pânzeturi în care intru miroase a plastic, deci din start știu că nu o să găsesc ce caut. Dar mai încearcă și pe net. Am văzut ceva pânză topită pe Breslo. Știu că ai vrea să vezi pânza înainte s-o comanzi, dar...

      Ștergere
  4. era online un magazin care vindea panza topita. Cred ca Demetria, pe facebook.

    Eu insa am o dilema...cum adica tu cosi cu bucla( ca sa nu faci noduri). Poti sa imi dai mai multe detalii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Firul de ață îl îndoi în două și bag pe ac partea cu capetele libere. Acolo unde ar trebui să fac nod am deja bucla, sau cum să-i zic?, de la îndoitură. Se vede în prima poză. Când bag acul prima oară în pânză am grijă să nu trag de ață de tot și înainte de a doua împunsătură trec acul cu ața prin buclă. Așa e chiar mai rezistent decât cu nod, nodurile sunt păcătoase, la spălare se mai desfac și e păcat de atâta muncă să se deșire cusătura. Chiar și când folosim noduri, că nu mereu putem să ne descurcăm fără ele, trebuie întărit prin cusături mici și ascunse pe dos.

      Ștergere
  5. Buna draga mea. M-am apucat si eu de o ie frumoasa :) Tu aici ai facut maneca. Dar eu m-am apucat de fata. Acelasi model se aplica si pentru partea din fata? Si sus si jos?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu înțeleg întrebarea, cum adică și sus și jos? Adică la gat și la poale? Numai la poale, la gat vine crezul. Este tutorial și pentru pieptul iei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Ina, ai dreptate :) Doar la poale. Mai am o intrebare. Cat de lat ar trebui sa fie modelul? Cati cm?

    RăspundețiȘtergere