26 martie 2014

Imi cos singura o ie - Spatele

Buna dimineata si bine ati venit la sezatoare! Pentru cine a ajuns mai tarziu...  mi-am propus sa fac aici tutoriale pentru ceea ce cred ca ma pricep in materie de cusatura manuala. Nu am pretentia ca sunt vreo experta, nu am studiat din carti, nici pe net nu pot sa spun ca mi-am pierdut vremea  prea mult, vreau sa redau aici ce stiu din ce m-a invatat mama incepand cu varsata de 5 ani. Toata copilaria am vazut-o pe mama si am si ajutat-o la cusut ii. Acum am aflat ca sunt ii si ii, cele pe care le facea mama se pare ca erau de artizanat. Eu despre acelea stiu cate ceva, despre acelea scriu aici, fara a avea pretentia ca detin vreun adevar absolut. Daca exista tutoriale mai bune, dati-mi de veste, sunt prima care vrea sa le vada :)
Doar ca material didactic, pentru a face tutoriale si a le posta aici, cos o ie de fetita (2-3 anisori). Eu am definitivat pieptul...


... si spatele, pe care am cusut cativa puisori, asa le zicea mama modelaselor mititele "azvarlite" pe spate. 


Observati ca pe spate sunt boboceii pe care i-am cusut pe lujerul negru de pe piept.

De maine spre sa va pot arata toate cele patru bucati terminate, piept, spate si manecute, ca sa facem un tutorial despre croitul si incheiatul final, asa cum il stiu eu.


Pana atunci spor in toate sa aveti, dar mai ales la cusut!

Subiecte abordate pana acum, in tutoriale si (doua) filmulete:



8 comentarii:

  1. Eu sunt foarte bucuroasa sa te urmaresc. Am terminat de ajurat fata si spatele si am tivuit manecile. Merge greu, dar vreau sa-mi fac o ie cusuta de mine, asa ca nu ma las.
    Arata asa de frumos pieptul si spatele cusute de tine, astept cu nerabdare sa vad mai departe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Silvia! Nerabdarea cu care stiu ca ma asteapta unele dintre voi ma motiveaza si pe mine, nu ma lasa sa lenevesc si asta e foarte bine. Ne vedem, citim, curand!

      Ștergere
  2. M-ai facut sa te astept toata ziua in fata magazinului! :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaaai, ce dragut! Acuma ma incalt... Sa-mi iau si umbrela? :)

      Ștergere
  3. Simt o unda de... ceva in spatele cuvintelor tale si stiu de unde vine. Tu nu faci bluze gen ie, tu faci ii. Ca sunt de artizanat sau nu, conteaza ca nu sunt kitsh (habar nu am cum se scrie cuvantul acesta... asa se scrie?), conteaza dragostea cu care sunt facute, conteaza ca masina de cusut nu se atinge de ele. Desi am cautat se pare ca nu se poate oferi vreo definitie clara pentru artizanat si de ce se ridica din spranceana cand vine vorba de el... Asta am gasit: " "Artizanat" e produs de serie. produs manual, dar de serie. pentru vanzare, adica profit. deci trebuie sa fie optimizat. deci se fac interventii, compromisuri. se simplifica modelele , pentru a creste viteza de lucru. atunci cand tot cosi acelasi model devii ca un robot. asa iile ajung sa aiba aceleasi elemente si la altita si la rauri, sa fie spornice. ... dispare orice interventie creativa. dispare personalitatea. dispare amprenta proprie. aceeasi ata, aceeasi tehnica. uniformizare si simplificare. ... femeile uita sa 'compuna' o iie pentru ca nu mai au mare lucru de comunicat; reproduc un model simplificat. ..... unele din Albumele cu modele de ii pe care eu le-am desenat au fost criticate la vremea lor tocmai pentru asta: pentru ca au omorat, lent, creativitatea. ... se poate rezolva, dar este nevoie de timp. si - pana una alta, cred ca e bine sa ne agatam de modelele stra-vechi si sa le copiem, pe moment, ca forma de respect, pana le intelegem si pana prindem aripi sa putem din nou sa 'scriem cu acul'."
    Eu consider ca ia pe care o porti trebuie sa o porti cu drag... sa te reprezinte. Ce sa fac eu daca poate ia din zona mea nu imi este pe plac, nu ma reprezinta asa cum as fi crezut?
    Astept cu mare interes fiecare postare a ta. Te rog mult sa nu lasi pe cineva sa strecoare nici macar o farama de indoiala in sufletul tau! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cartrinel, esti fenomenala!!! Cum ai simtit tu de la sute de kilometri... Am plas, dar aveam nevoie de plansul asta. Multumesc din suflet! Acum pot sa-mi vad de "boii mei"... sau mai bine zis, de iile mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa nu simt draga mea daca pe mine m-a durut tonul din spatele cuvintelor scrise? Stii ca eu ia mi-o voi face cu burta vacii, da?Imi voi impunge degetele de sute de ori daca va fi nevoie si tot voi invata caci mie imi place tare mult acea incretitura. De abia astept sa pui si incheiatul, dar pe de o parte parca nu as vrea sa se termine sezatoarea... Nu-i asa ca ne vei mai arata cate ceva si dupa aceea?
      Sper ca acesta a fost de abia inceputul si ca vei mai face ii pentru fete si pentru tine pe care sa le pui mandra pe blog.
      Te pup si te imbratisesz!

      Ștergere
    2. Draga mea, sezatorile nu se vor termina cu iisoara asta de copil. Am fost o vreme crispata, imi pierdusem increderea ca fac bine ce fac, incepusem sa caut pentru urmatoarea ie un model pe net care sa respecte toate regulile posibile si imposibile. Dar acuma gata, ia mea nu va semana cu nicio ie, sa spuna cine ce-o vrea. Inca nu stiu cum va fi, dar stiu sigur ca o sa contina modele din caietul mamei, ca doar nu s-a straduit degeaba sa adune pentru mine modele in caietul cela, sau de pe stergarul sau fata de masa a strabunicii. Ha, ha, ha, o ie cu model de fata de masa, cum ar fi? Ar incalca toate regulile stiute si nestiute. Cred ca tocmai am avut o revelatie...

      Ștergere