09 martie 2014

Îmi cos singură o IE - 00

M-am gândit mult zilele astea la cât de folositor ar fi să fac un tutorial complet despre cum se coase o ie de la A la Z.



Nu cred că v-am spus că am învățat să cos înainte de a învăța a scrie. Știu sigur că eram la grădiniță când am reușit să o conving pe mama să mă învețe să fac "găurele". Habar n-am dacă ăsta e termenul corect, sau doar un regionalism sau... altceva, știu că la mine acasă așa se chema tivul făcut manual. Mi-aduc aminte foarte bine, mama mi-a pus în mână chiar lucrul ei. După ce mi-a explicat ce trebuie să fac și a văzut că mă descurc m-a lăsat să termin eu rândul. După ce am cusut mai mult, am dat fuga la mamaia Maria să mă laud cu marea mea realizare. Așa a început pentru mine experiența aceasta a cusutului de ii, care a durat mulți ani. Apogeul l-am atins în vacanța dintre a șasea și a șaptea când am făcut o ie de la cap la coadă, ie pentru care mama mi-a dat mie toti banii. Ce fericire pe capul meu, erau primii bani munciți de mine! Cu ei mi-am luat un ghiozdan nou, primul meu ceas  și un pachet de gumă de mestecat Tutti Frutti. Cred că de toate m-am bucurat la fel de mult.
Experiența a durat până prin liceu. Aveam mult de învățat, nici tragere de inimă nu mai era, iile nu mai erau la modă, deci nu mai lucram cu drag. Dragul de lucru a reapărut abia după ce mama s-a stins, am ajuns la rândul meu mamă și am vrut să aibă și fetele mele ce am avut eu în copilărie.

Dar să lăsăm amintirile, iată cu ce propunere vin eu... Haideți să facem o şezătoare virtuală la care să învăţăm împreună să coasem o ie. Eu o să fac o ie de dimensiuni mai mici ca să nu dureze foarte mult finalizarea ei și o să fac tutoriale pentru fiecare etapă a procesului tehnologic. Postările legate de acest subiect vor avea titlul "Îmi cos singură o ie", însoțit de un număr sau o denumire, mai vedem, ca să se ajungă cât mai ușor la ele. Eu pun pe masă alături de o cafea aburindă (evident, tot virtuală), cunoștințele mele din acest domeniu. Se intră fără invitație, ținuta nu este obligatorie. Nu trebuie să lipseasă  însă acul, ața și dragul de lucrul manual. 
Ei, cum sună?


27 de comentarii:

  1. wow! este tot ce mi-am dorit!! Vreau! vreau!
    Mai greu pt mine, ca sunt la distanta de ro si nu stiu daca gasesc materialul perfect, dar vreau o ie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, momentan lipseste materialul, dar acul, ața și dragul de lucrul manual există, nu?

      Ștergere
  2. Eşti grozavăăăă! Da! Da! Da! De abia aştept!

    RăspundețiȘtergere
  3. Te felicit pentru initiativa. Desi sunt dintr-o zona cu traditie in crearea de costume populare, n-am avut ocazia sa invat sa cos o ie. Multe femei in zona mea, primesc pensie acum in urma coaserii de ii. Pacat ca a disparut obiceiul si mestesugul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelenta idee! Vin si eu la sezatoare! Mie bunica mi-a pus acul in mana, iar mama andrelele :) Intentionez si eu sa cos o ie pentru o prietena draga din copilarie si o ie pentru mine. Am ales deja modelele din surse traditionale vechi, recuperate de Ioana Corduneanu in Semne Cusute. Sper macar sa le incep candva, anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  5. minunata idee!de mult doream sa invat cum se face o ie.multumim anticipat! Cred ca ar trebui sa ne dai detalii despre tipar si materiale....mii de multumiri inca o data!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt si eu pe aici! Felicitari pentru initiativa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ati venit la șezătoare, făceți-vă comodă! Incepem mintenaș.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu sunt... ochi, urechi si acul pregatit. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Toc toc..mai este un loc liber?E o frumoasa initiativa aceasta de sezatoare virtuala,sper sa particip la cat mai multe.Multumesc Ina si o zi buna tuturor oriunde va aflati :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poftiti, poftiti... Loc este berechet si drag de cusut si voie buna! :)

      Ștergere
  10. Foarte bucuroasă sunt că am găsit acest blog. Abia aștept să-mi cos propria ie. :) Mulțumim!

    RăspundețiȘtergere
  11. Și eu sunt tare bucuroasă că am poposit pe acest blog! :D Și abia aștept să mă apuc de treabă. Mulțumim!

    RăspundețiȘtergere
  12. Habar nu am sa Cos, dar azi mi am luat material sa mi fac o ie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo! Am mai vazut eu fete care habar n-aveau sa coasa si cand am vazut ce-au facut... mi-am dat seama ca eu nu puteam coase atata de frumos :) Spor la lucru!

      Ștergere
  13. Cu mare drag ma alatur si eu voua!Imi doresc din tot sufletul sa pot coase o ie cu mana mea.Imi place tare mult sa le port!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bine ai venit, Irina! Sper sa-ti fie de folos ce vei gasi pe aici. Spor la cusut!

    RăspundețiȘtergere
  15. De unde as putea cumpara panza pt ie?

    RăspundețiȘtergere
  16. Ionela, imi pare rau ca nu te pot ajuta cu panza topita. La un moment dat mi-a facut si mie rost cineva de ceva panza, am luat muuulti metri pe care i-am imparitit cu prietenele mele, crezand ca la nevoie pot face rost din nou de cata panza vreau eu. Numai ca n-a fost asa, cine m-a ajutat nu ma mai poate (sau nu vrea) sa ma ajute. Pe la Bucuresti am inteles ca se mai gaseste, dar n-as sti sa spun unde.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ionela, quite am gas it in comentariu mail vechi in carecineva imi spunea ca se mai gaseste panza topita la magazinele de metraj de pe Lipscani dau la Obor.Asta in Bucuresti, nu stiiu de unde esti tu, dar poate ai drum pe acolo, sau rude, cunostinte, ce stau in B.

    RăspundețiȘtergere