10 iunie 2010

Cel mai cuminte vampir


In curtea scolii Ioanei e un dud pe care-l privesc cu jind de cateva zile si care nu prea se lasa jefuit pentru ca e foarte inalt. Azi, spre norocul meu m-a insotit Cornel la scoala, dar el, un finut si-un delicat cum il stiti, nu voia sa se intinda sa-mi ia niste fructe pe motiv ca-l vede lumea. Pai atunci nu esti tu inalt degeaba? Cum in curtea scolii nu mai era decat o mamica, i-am zis: uite, nu te vede decat doamna (si in momentul ala am privit-o in ochi), si dansa nu te reclama la politie. Doamna a ras, Cornel s-a ridicat pe varfuri si a cules cateva dude grasane si zemoase.
In copilarie aveam gradina plina de pomi fructiferi. Un rai pe care nu l-am apreciat cum trebuia la vremea aceea. De fapt ce poti aprecia in copilarie cand nu ai cu ce sa compari? Cand toate curtile din jur sunt la fel ai impresia ca intreaga lume e alcatuita asemenea curtii tale. Cu ciresi (vreo patru la numar) visini, meri, pruni, nuci. Si un dud. Da, dudul asta nu pot spune ca era preferatul meu, mie imi placeau toate fructele, cand dadeam roata gradinii mancam din toate. Numai ca, atunci cand l-a taiat tata, ca era prea batran, mi-a parut rau de el. Si daca cirese, capsuni, visine, prune, mai gasesti pe la piata, spuneti-mi mie unde mai gasesti dude? Nicaieri de vanzare!!! De aceea va anunt solemn ca MA PREDAU! ARESTATI-MA, dar eu tot nu ma las! Nu am nici cea mai mica jena sa ma agat de crengile duzilor din fata primariei, de langa benzinarie, din curtea scolii si sa culeg dude zemoase pe care le mananc pe nerasuflate. Pentru ca mi-e pofta de mor, pentru ca nu pot rata ocazia, pentru ca in alta parte nu le mai gasesc, pentru ca sunt niste fructe efemere si daca nu le culege nimeni ajung pe jos. (Da, recunosc, uneori mai iau si de pe jos cand nu ajung sa iau din pom). Cred ca mi-e dor nu atat de gustul fructului in sine cat de starea aia "de copilarie", cand veneau vecinii pe la mine, ne umpleam pana la refuz gura cu cirese negre si cu dude, de aratam ca niste hamsteri si apoi cand incepeam sa le strivim in dinti, zeama dulce si rosie ne umplea gura si o lasam intentionat sa ni se scurga pe la colturi si mergeam sa-i speriem pe parinti: "suntem vampiiiiiri...."
Dudele mancate azi m-au transforma in cel mai cuminte vampir, adica am sarit peste faza cu sangele pe la coltul gurii (dar n-ar fi exclus sa le invat pe fete cand mergem la tara).

4 comentarii:

  1. ohoo, ce amintiri cu duzi am si euuu. Aveam o prietena cu care ma cataram direct in copac, iar cand ne dadeam jos de-acolo eram mai mult rosii-negre decat in orice alta culoare. Si aveam niste pantaloni scurti rosii dintr-un soi de catifea pe care i-am facut praf intai in dud, apoi ne-am catarat pe casa care avea intai unghi, apoi devenea plata, iar noi ne dadeam pe tobogan ... pe casa :D Asa ca dupa ce am aranjat pantalonii in dud, i-am facut prastie pe casa - aici a venit la pachet si cu piciorusele si funduletul nostreu - ca nu prea delicat toboganul ala :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi, maturii acestei case, avem o vorba pe care o repetam destul de des: CE BINE E SA FII COPIL! O spunem ori de cate ori vedem fetele bucurandu-se de cine stie ce nimic (pentru noi nimic, bineinteles)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa ce am cistigat casa unde locuiesc prin ordin judecatoresc, primul lucru pe care l-am facut a fost sa imi plantez un dud in fata casei :).. e dud care face fructele negre :)) eu vroiam de acela cu fructele mari si albe..dar m-a inselat cine mi l-a dat :)..anul trecut am dat 15 lei la un copil sa -mi culeaga citeva dude din el sa maninc si eu.. ca eu nu am noroc sa pot minca de pe jos ca e strada plina de giste si gaini:(... da eu cred ca dudele sint cele mai cool fructe mai ales dudele albe care nu te fac vampir :))..desi pe la mine prin zona nu le maninca nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu-i asa ca sunt cool? Ar trebui sa facem un fan club al devoratorilor de dude :)

    RăspundețiȘtergere