09 aprilie 2012

Știri agricole... pseudo-agricole

Fiindcă nu am mai postat știri pseudo-agricole sper că nu v-ați imaginat că nu mă mai ocup de grădinărit. Nuuu, nanogradina mea e in fierbere, o parte și-a primit semințele, alte două părticele încă sunt în așteptare. Ca să ne lămurim, tarlaua mea e formată dintr-un dreptunghi pe care am pus deja mazăre și e pozat pe-aici pe undeva, un pătrat și un triunghi, toate ca în povești, numai bune de regat pentru un personaj liliputan, să zicem Neghiniță, nu,  nu Neghiniță, n-are ce căuta neghina pe ogorul meu, Tom Degețel ar fi mai potrivit. Pătrățelul și triunghiulețul  nici măcar nu le-am săpat (decât în toamnă), am avut motive serioase, în zona lor s-au executat lucrări de înlocuit gardul cel "bătrân" și muncitorii nu aveau acces la gard decât călcând pe cele doua parceluțe de pământ. 
Că veni vorba de muncitori, am mai stat de vorbă cu ei în timp ce-și beau cafeaua, am aflat că unul dintre ei are o microfermă de vaci, pământ cultivat cu legume si alte verdețuri. Acest muncitor îmi tot sugera ca pe pătrățelul meu să pun o bancă și o măsuță. Prima oară nu am răspuns, a doua oară iar nu am răspuns, dar a treia oară îi spun timid că de fapt pătrățelul are altă destinație, respectiv o să pun legume. Eram sigură că o să-l umfle râsul, el cu hectare de pământ cultivat avea tot dreptul să mă privească cu superioritate. Eu nici pământ nu am, nici nu mă pricep (noroc că există Google) dar vreau să am grădină de zarzavaturi. Numai că omul nu a râs, chiar m-a încurajat, mi-a dat și o groază de sfaturi, mi-a promis că-mi aduce gunoi să fertilizez la toamnă, m-a lăudat că mi-am pus singură răsaduri "să nu luați de la ăștia de la piață că vând numai ce nu le place lor". Deci nu-s chiar de râsul curcilor cu ambiția mea, doar prietenele mele mai râd din când în când, când le spun că păstrez pliculețele de ceai folosit, cojile de ouă, zațul de cafea, cojile de ceapă, le usuc și le prepar așa cum scrie pe net, pentru că pot fi bune ca îngrășăminte sau pe post de bau-bau pentru dăunători. 
Anul trecut nu știu dacă am avut norocul începătorului sau altceva... dar fără să stropesc cu nimic tot ce am însămânțat sau plantat a ajuns să rodească, roșiile cherry chiar m-au lăsat cu gura căscată. Au crescut mai înalte de 2 metri, au fost și 16 roșioare pe o crenguță, le-am numărat, iar un fir de roșie avea mai multe astfel de crenguțe pline de rod.


Am făcut si suc din ele și tot n-am reusit să le dovedesc pe toate, așa că am pus la congelator ( Chilly Willy) și cine "aruncă" acum în ciorbică roșii cherry? Moi. 
Cel mai drag însă mi-a fost de gogoșar. Greu, greu domnule s-a mai lăsat copt. Roșiile erau de mult epuizate, recolta strânsă, lujerii uscați smulși și aruncați,  numai gogoșarii și ardeii grași nu vroiau și pace să se coacă.  Dar și când s-au copt, cine ieșea pe întuneric afară și pe pipăitelea lua un ardei capia sau un gogoșar și-l pârâia în dinți, auuu, cu pâine de casă și brânză? Moi, bien sûr!
Ei, ce să mai zic, sper ca și anul acesta să-mi fie roditor, măzărica deja a scos nasul din pământ, fac o tură în fiecare dimineată să văd cât a mai crescut, ceapă verde mi-am pus în niște ghivece (până o să dau în folosință triunghiulețul) ca să am de Paște, răsadurile de roșii stau încă pe geam la căldurică, alte neamuri de răsaduri o să iau totuși de la piață.  Timp, sănătate, vreme bună să fie și ne-om ocupa de toate! 


Sper că nu v-am adormit :)

18 comentarii:

  1. cum sa ma adormi?? mi-a crescut entuziasmul la cote maxime, ma duc acasa si gadil sub barbita rasadurile mele, sa faca si ele rosii frumoase ca la tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo! Mă bucur că domnul acela nu ţi-a tăiat din avânt şi te-a încurajat. eu am avut o grădină mai mică ca a ta şi tot mi-am pus legume într-un an.
    Să ştii că dacă ce am trimis nu a ajuns în regulă îţi voi mai trimite o data. Acum regret că nu le-am pus mai mult pământ şi apă. Data viitoare voi şti cum să fac. Nu m-am aşteptat să dureze atât de mult până să ajungă la tine.Mai sper totuşi.
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am rugat-o pe doamna de la posta sa cotrobaie prin formulare ei, poate-poate s-o fi ratacit avizul. Nu era. poate azi sa-mi aduca postarita ceva, si daca da, fug la posta.

      Ștergere
  3. Este mereu o bucurie sa citesc despre gradini:d!!
    Nu pot decat sa te felicit si sa iti doresc sa te bucuri de ea!!!:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Rux, ești o drăguță! Mulțam de urări.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mama obisnuia sa alterneze rasadurile din primavara pana la sfarsitul verii: cum trecea sezonul la ceva, sapa din nou si punea altceva, care avea timp sa se faca pana in toamna. In felul asta am avut ani de zile capsuni, rosii de facea bulion pentru tot anul, ceva cartofi, mazare si fasole, ceapa si usturoi, tot felul de plante aromatice(patrunjel, marar, cimbru) sau pentru ceai (galbenele),ardei usturati, dovlecei, ardei, vinete, pana si dovleac, dar asta a mers mai greu. Terenul era inchiriat in curtea scolii (unde a fost invatatoare peste 20 de ani) si era foarte mic. Folosea si ingrasaminte, dar nu prea multe, important era sa le ude de 2 ori pe zi, dimineata devreme si seara dupa apus(plus sapat in jurul radacinii si pigulit in special la rosii).

    Gradinarit usor si sa ne tii la curent cu recolta xxxx

    RăspundețiȘtergere
  6. Dana, așa am făcut și eu anul trecut, am pus ceapă dar numai pentru a avea ceapă verde, după ce am scos-o am pus mazăare, după mazăre am pus roșii. Arbagic am acum de rezervă, după ce consum ceapa asta verde care a răsărit, o să mai pun pe ici pe colo... Deși nu m-am ocupat singură de asa ceva, am trait la țară 19 ani si-mi mai aduc aminte cum facea mama, chiar dacă, biata de ea, nu a beneficiat prea mult de ajutorul meu, eu aveam mereu de învățat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce recolta frumoasa! Rosii cherry am pus si eu anul trecut si m-au surprins placut sa apara si sa rodeasca. Felicitari pentru rasaduri si sa rodeasca asa cum iti doresti!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multam Alin! Daca mai gradinaresti si anul acesta,spor la treaba si tie!

    RăspundețiȘtergere
  9. ce mi-a placut articolul asta :) m-a facut sa ma simt bine :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu ma simt bine ca nu se plictiseste lumea de povestile mele cu tomate si alte... surate :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce-mi place ca ai grija de gradinita ta. Si ai si noroc sa se faca, ca incercasem si eu niste morcov si patrunjel si ridichi si fara sa le stropesc in vreun fel.Au crescut,dar au fost mancate imediat sau in timpul ala,de gandacii astia naspa care-s peste tot in pamant,la umezeala.
    Stii ca si Julia Roberts zicea odata- la tv- de ingrasamintele naturale si cum face ea,cam ca tine,cu resturile de la masa.Asa ca sa stie prietenele care râd :D.
    Altfel,mie-mi place aici la tine, si mai vin,daca nu ma mai traumatizezi :D. Cred ca esti singura- sau printre foarte putinii,in degetele de la o mana- pe care o citesc de pe blogspot,ca mi-e mai usor cu wordpress-ul meu,adica de la wp la wp.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu am o bucatica mica mica de pamant mai speciala (in sensul ca nu se face nimic din cauza de daunatori)pe care am pus anul trecut salata, telina, patrunjel. Au iesti toate astea si, din cand in cand, dimineata, mai constatam ca o salata, sau o tufa de patrunjel a fost "razuita" pana la suprafata solului. Acolo n-a rezistat decat telina, restul tot a fost mancat, nu stiu de catre cine, ca respectivii luam masa numai noaptea. Da'eu nu ma las, am pus si anul acesta niste seminte acolo si am tot presarat zat de cafea, zeama de foi de ceapa, canusa... sa vedem, eu zic ca n-am nimic de pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  13. da' daca daunatorii stau in pamant,cum ii opreste zatul de cafea? Nici macar daca-s ca mine, si nu le place cafeaua,ca ei ce treaba au sa iasa la suprafata.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mda, nu știu cum e la tine dar la mine bucățica aia de pământ arăta ca un șvaițer dimineața, plină de găurele de grosimea degetului meu mic. Eu presăram pământ peste găuri dar a doua zi dimineața găurile apăreau din nou, deci peste noapte gângăniile alea ieșeau din pământ și ronțăiau salata și pătrunjelul meu. Zațul de cafea cică ar fi pe post de îngrașământ, la fel ca și pliculețele de ceai. De cafea s-ar speria râmele și melcii și coropișnițele, așa am citit, n-am nici eu nicio certitudine. Abia după ce o să le folosesc mai mult o să trag niște concluzii.

    RăspundețiȘtergere
  15. ina, cred ca ai coropisnite. Alea asa fac: rod tulpina +radacina, la nivelul solului. Acu, nu stiu ce solutie este pt ele. Cred ca merita sa dai cu ceva chimic, moare tot, si dupa aia ai sansa de culturi sanatoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am gândit și eu la asta, chiar am acționat cu niște bobițe colorate luate din comerț, numai că nu sunt convinsă că sunt coropișnițe, că nu retează plăntuța de la nivelul solului, o trage cumva în pământ. Ex: daca frunza de ceapă ajunge pe pământ, atunci, dimineața găsesc jumătate din lungimea ei trasă în pământ. Ei, om vedea...
      Mulțumesc de sfat!

      Ștergere