14 octombrie 2014

Stiri de la "mosie"

In week-end am fost iar la "mosie". Eu cu familionul meu si frate-meu cu cumnata-mea. Ar fi trebuit sa culegem strugurii si sa facem vin, sau oricum sa-i zdrobim...


In fiecare an facem asta, dar pentru ca nu stam acolo sa culegem strugurii exact cand sunt copti, ne ducem cand avem timp si cand ne cheama tata ca "tre' sa culegeti strugurii ca da bruma peste ei si dupa aia ii culegem de pe jos", s-a intamplat sa nu fie copti indeajuns si vinul sa iasa acru. Asta mai multi ani la rand, pana acum cand s-a trezit cineva, respectiv fratele meu si a zis: da' cine  a zis ca trebuie sa-i culegem acum si cine a zis ca e obligatoriu sa facem vin? Oricum nu-l bea nimeni...

Deci anul asta ii mancam, facem cura de struguri, am zis! 


N-a fost an bun pentru fructe la mosia noastra. Astea-s cam toate merele ce le-am cules din marul ionatan, iar despre prune ce sa mai zic, o galeata din toti prunii, nici nu stiu cati or fi, vreo 6-7 in total. 


Cu nucile povestea e si mai... tragica. Dupa ce am scotocit pe sub frunze am gasit 8 minunate nuci, patru mie, patru lui frate-meu (pe familii adica:)), ca asa impart fratii buni, nu? Doua le-am mancat pe loc, ca erau verzi si li se lua pielita aia amara si mie imi place de mor miezul asta crud.
Tocmai anul asta a intrat nuculetul nostru in greva, cand ma hotarasem si eu sa mananc cate 8 nuci pe zi ca am citit ca e foarte sanatos. Si chiar m-am apucat de saptamana trecuta, dar in timp ce glojgaiam eu niste mieji am incercat sa fac un calcul, cam cate nuci mi-ar trebui pana anul viitor pe vremea asta? Stai ca e greu cu socotelile astea, sa iau calculatorul. Dar cum sa mananc eu singura, ia sa-i bag pe toti  ai casei in calcule... Oooh, ies prea multe nuci, las' ca nu e obligatoriu cate 8, or fi bune si 5. Ei, am redus eu cat am redus si tot mi-a dat ca am nevoie de vreo 12 mii de nuci. Valeeeeu!!!


Macesul asta nu stiu cand s-a fofilat pe hotarul cu vecinul, anul asta l-am vazut prima oara plin de fructe. Mi-a fost mila sa culeg, ca prea erau frumoase...


Si daca la fructe n-avuseram productie prea mare, la oua lucrurile se schimba.
Poate nu stiati, gaina de aur se afla in ograda lui tata, nu face oua de aur, dar face doua deodata! (hihih, sa nu credeti chiar tot ce spun eu:))


Astea-s stirile de la mosie... 
Tare mandru ar fi tata sa afle ca-i zic "mosie". Pana mai acum ceva vreme avea si ele o grija, nu  care cumva sa vindem dupa ce n-o mai fi el. Sper ca l-am lamurit ca nu ne trece prin cap asa ceva.

Zi faina sa aveti!



13 comentarii:

  1. Ce apetisant arata marul acela! Si mie nucile tot verzi imi plac. Sa adun ouale era treaba mea preferata. Ah! Ce rau imi pare ca nu am loc de cateva gainuse!
    Cum facem sa fur eu cosul acela frumos? :)) Daca esti cuminte poate iti las merele. ;)
    Va pup si va imbratisez mosierilor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, era bine sa poți creste vreo 2 gainute, dădeai lui Andreiutu ousuoare bune-bune. Daca citește bartate-miu ca ai zis "cos" o sa jubileze . Tot timpul ne contrazicem pe tema asta, la tara lui se numește cos, la tara mea se numește tarna. Vrei să-ți trimit unul/una prin posta?☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ii dau oua bune ca le luam de la localnici.
      :)) La tara mea cos ii zice si la acela mare de nuiele ii spune paner.
      Trebuie sa imi fac un branci sa imi cumpar unul de la Tulcea, dar mereu aman. Multumesc pentru oferta!

      Ștergere
    2. Ei, da, norocoaso, iei oua direct de la producator :) (Acuma vad ca in raspunsul de mai sus am scris ousuoare. Din graba, da? Ousoare trebuia)
      Tata are multe cosuri, panere tarne, ce-or fi, pe dimensiuni, de la cele mai mici care-s bune cand ne suim in ciresi (respectiv eu, ca altcineva nu se incumeta), pana la cele mai mari, de punem mere, struguri, prere, prune. Pe astea mari le folosim si cand strangem frunzele toamna, sunt folositoare.

      Ștergere
    3. Acum am vazut si eu ca suna destul de ciudatel sa zic ca iau oua de la localnici... de la gainile localnicilor... In fine. :))))
      Intotdeauna mi-ai placut cosurile si panerele, iar acum cu atat mai mult. Ce fain arata umplute cu gheme colorate! Sau panerele vopsite in alb, eventual puse langa o teracota si folosite pentru a tine lemnele crapate... Vise!
      Nu stiu cum or fi pe la voi, dar la noi sunt scumpicele.

      Ștergere
    4. Stai liniștită, și noi zicem ca avem oua de casa. De fapt casele nu fac oua. Acum câțiva ani nu aveam centrala și încălzeam apa la un cazan mare și pentru a avea apa calda aprindeam focul cu vreo juma' de oră înaintea sa intram în baie. Cum suna când zicea cineva: "du-te și tu, da foc la apa!" Ei cred ca fiecare casa are mesajele ei codate, poate o sa le adun pe ale noastre,î ntr-o zi, într-o postare.
      Despre preturi la cosuri/tare nu prea știu să-ți zic. Tata le-a achiziționat, el se tocmeste cu cei care umbla pe strada cu ele în spinare. Foarte-foarte scumpe nu credea fie, ca tata meu e un om taaaare chibzuit cu bănuții lui,

      Ștergere
  3. Măceșele uscate sînt bune pentru ceaiurile din iarnă.

    Pînă mai ai pe cineva acasă, chiar ai moșie. Se spune că nu trebuie să vinzi casa părintească, s-o vîndă nepoții!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, asa este! Sper sa avem cat mai mult timp moșie, deși tata a început sa ma sperie, ca el e bătrân si ne tot informează pe unde sunt sculele, butoaiele și alte cele, sa nu bâjbaim după ele...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah, da, știu de ceaiul de măceșe, în fiecare adun sau cumpăr. Anul asta am fost mai delasatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ceaiul de macese trebuie sa scoti semintele cu perisorul acela sau se pun fructele intregi?

      Ștergere
    2. Nu stiu altii cum fac, dar eu nu am rabdare sa scot niciun pufisor, arunc macesele in apa, cand incepe apa sa clocoteasca sting focul si le las asa acoperite vreo 10 minute. Dupa ce s-au inmuiat macesele le mai terciuiesc cu o furculita, strecor si beau. Se pare ca au multa vitamina C

      Ștergere
  6. Frumoasa "mosia" si ... foarte delicioasa! Cineva spunea ca "esentzele tari se pastreaza in sticlutze mici", deci asta e calitate !!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, eu mereu zic, lasă că e bine asa rău cum e...

    RăspundețiȘtergere