27 martie 2015

Shrek și spanacul

În timp ce curățam și spălam cele 3 (trei!) kile de spanac cumparate de la piață, mă gândeam cum să fac să "păcălesc" fetele sa mănânce si ele din... mlaștina lui Shrek, cum au numit ele mâncarea de spanac.

Mi-am amintit că acum câțiva ani, când am făcut peltea de pere și gutui (altă chestie de care nu se ating ele,  cuvântul în sine,  "peltea", creându-le repulsie), fiindcă mi-a ieșit altă culoare decât de obicei m-au întrebat ce am făcut eu acolo în borcane. Jeleu,  am zis eu.  "OAAAAAU, mami știe să facă jeleeeeu.... Pot sa duc și eu mâine la școală să vadă și colegii mei că tu știi să faci jeleeeeu?" Bineînțeles că poți.  Și i-am pus Firicelului "jeleu" într-un borcănel, niște lingurițe de plastic și uite așa a devenit copilul meu "popular" pentru o zi la școală.  Și eu,  tot pentru o zi,  mama aia grozavă care știe să facă jeleu :) 
Acum,  revenind la spanacul lui Shrek, am fost conștientă ca n-am nicio șansă să cosmetizez într-atât aspectul,  că pe ele asta le deranjează,  încât să le fac măcar să guste,  dar mi-a trecut prin cap că o salată de "baby spanac"  sună bine,  ba chiar și arată bine. Asa că am ales cu grijă toate frunzulițele alea mici și crocante din mijlocul fiecărei plantuțe de spanac, le-am spălat, le-am rupt,  am pus ulei,  sare și zeamă de lămâie și gata salata. Acum ce ne facem dacă doar numele de spanac o să activeze niște celule de rezistenta ☺? Mi-a trecut prin cap gândul, mârșav recunosc,  să le spun că e rucola sau altă buruiană din care nu au văzut ele, dar doar până aveau sa mănânce, să prindă gustul și după aia le-aș fi spus: haaaaa, ați mâncat spanac!
Nu a fost nevoie,  Firicelul s-a prins din prima,  la fel și Pufi.  Au mâncat întâi curioase,  apoi au mai vrut și supliment.  Ba chiar într-o seară când nu avea poftă să mănânce altceva,  Ioana și-a făcut singură o salată de baby spanac în care a adăugat cubulețe de cașcaval și semințe de floarea soarelui.  Până și la sandvisuri adaug de atunci frunze verzi de plantă nou intrată în gratiile fetelor, pentru că am în frigider o cutie mare de plastic,  cu capac,  în care țin frunzulițele spălate. 
Mda,  îmi pare rău că nu am făcut asta mai demult,  dar sunt mulțumită că măcar acum beneficiază și ele de "bunatatile" pe care le conțin frunzele de spanac, iar dacă ma gândesc bine,  e chiar mai sănătos asa crud decât preparat termic. 
Eu însă,  ca o mamă care nu se lasă influențată (prea mult :))  de aspectul exterior al unei mâncări,  apreciez oricând o porție "mlăștinoasă" de spanac :)
Cu mămăliguță,  ca să înveselim un pic povestea. 


18 comentarii:

  1. In salata il mananc cu cea mai mare placere, urmeaza ciorbita de pui si apoi omleta. Nici in sufleu de cartofi cu cascaval ras deasupra nu e rau. Asa cum il ai tu in farfurie... hmmmm... Nu mersi! :D
    Mie pelteaua mi-a iesit ca mierea. Ce consistenta trebuie sa aiba?
    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi nu l-am mâncat pana acum crud, în salata adica, fiindcă aveam la îndemână salata salată. Acum ne place mai mult asa, crud. În ciorba iar nu l-am pus niciodată, nici în omleta, dar urmează, că m-ai făcut curioasa.
      Deci nici ție nu-ți place... mlastina☺Fetele acum ar zice: bate palma, suntem gemene de spanac!
      Eu, când făceam, ca acum nu mai fac că nu a ținut mult păcăleală cu jeleul, făceam pelteaua foarte groasă, o scădere mult, plus ca puneam la fiert căsuța cu sâmburi de la gutui. Asta gelifiaza oarecum fiertura.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  2. Şi noi am început să mîncam salata de spanac în care pun şi frunze şi bulbi de leurdă, pe lingă gustul delicios pe care-l imprima leurda salatei, bulbul leurdei e şi mai grozav în beneficii decît frunza !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca eu nu am mâncat niciodată leurda deși am văzut-o la piață. Daaa, cu prima ocazie o sa cumpăr și eu ☺

      Ștergere
  3. Ina, eu ♥spanacul. Fix asa cum e la tine in farfurie as manca si-as tot manca. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce nu face o mama ca sa determine copilele sa manance sanatos, un alt titlu pentru postarea ta! Dar urzicile? Banuiesc ca e aceeasi situatie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aceeași situație, da. Urzicile sunt surorile mai înțepăcioase ale spanacului. Tot din filmul cu Shrek ☺.

    RăspundețiȘtergere
  6. adorabila poveste! ☺ Care va sa zica pelteaua este bleeeh si jeleul este yammy :))) Spanacul gatit este mlastina Shrek si baby-spanacul este modern si delicios! :))) SUPEEER! Bravo mami! bune idei ai avut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa, și denumirea și aspectul contează. Ce sa zic, nu pot sa ma supăr prea tare, și eu am fost un copil destul de mofturos, deci... ☺

      Ștergere
  7. Baietii mei mananca oricum spanacul.De fapt o perioada Teddy renuntase la el in forma felului 2,dar de cand il omogenizez cu blenderul are o culoare mai atragatoare,un verde crud,ca-ti vine sa lingi farfuria.:))Mai greu mi-a fost sa-l obisnuiesc pe Sorin.El dorea spanacul in forma bruta.:))
    Acum e bun oricum.Obisnuinta,a doua natura.:))
    In salatele noastre punem si frunze de papadie,ca au aparut deja in gradina,mararul,patrunjelul,apoi storc putina zeama de la lamaie,dar eu trebuie sa adaug si ceva mai consistent...branza,sunca sau mai stiu eu ce-mi trece prin cap.:))
    Baietii nu tin cure de slabire,chiar daca mananca salate.:)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai, păpădia aia nu e amara? La mine la tara e plin de păpădie dar nu am mâncat niciodată frunzele. Doar din petalele de floare făcea mama sirop. M-ai făcut curioasa.
      Nici la noi nu se țin cure de slăbire ☺

      Ștergere
    2. Daca iei frunzulitele din mijloc,nu.:)

      Ștergere
  8. Spanacul imi aduce aminte de copilarie. Acm il mananc mai mult crud in salate si cu balzamic vinegar.
    http://inkandlacedesigns.blogspot.com.au/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu în copilărie nu prea ma atingeeam de spanac. Și acum ma întreb cu cine or fi semănând copiii ăștia... ☺

      Ștergere
  9. Pofta buna, Ina draga! Mi-a placut omuletul tau culinar :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Și povestea continua... După ce am gătat cele 3 kile de spanac, la cererea copilului mic am refăcut proviziile, asa ca acum avem în frigider cutia de plastic plina ochi, plus o punga maaare cu frunzulițe spălate. Ah, sa nu uit de tava cu pateuri cu spanac. Sa vedem cat o tine spanacomania asta... ☺

    RăspundețiȘtergere