Mâine, 24 iunie, de Sânziene, va fi celebrată "Ziua universală a iei românești" în toată lumea. Eu am pregătit deja trei ii, știți voi pentru cine :).
Scoateți și voi iile de prin lăzile de zestre, îmbrăcați-le, fotografiați-vă și postați fotografiile pe La Blouse Roumaine. Multe au făcut-o deja, puteți vedea acolo o impresionantă colecție de fotografii cu ii românești purtate în întreaga lume. Dacă acțiunea celor de la La Blouse Roumaine are succes, ia românească ar putea deveni un brand de țară, așa cum cred că merită din plin.
Fetele mele au purtat ii încă de când erau bebelușe. Au purtat iile pe care le-am purtat eu în copilărie și pe care le mai am încă, au purtat iile pe care mama mea le-a făcut special pentru ele, și au purtat iile pe care eu le-am cusut după ce mama s-a stins, în semn de omagiu pentru aceasta. Mâine Ioana va purta ia pe care mama mi-a făcut-o pentru serbarea de sfârșit de an din clasa a patra. Și ea a terminat tot clasa a patra, și mi-a promis că va păstra ia și o va da fiicei ei, tot într-a patra. Ce bine e sa fii copil, știi cu certitudine că vei avea 3 fete și 2 băieți când vei fi mare. Nu e frumos?
O noapte de Sanziene linistita va doresc, Ina! Cred ca nu exista romancuta care sa nu fi purtat ie, macar la una dintre serbarile scolare. Felicitari pentru iile cusute si pentru felul in care ati pastrat si transmis acest obicei!
RăspundețiȘtergereDa, cel putin romancutele care nu mai au chiar 20 de ani sigur au purtat. Multumesc, Alina! Am vazut ca si tu esti iubitoare de i, mi-a placut articolul tau. Imi trecuse si mie prin cap sa fac niste cercetari si sa scriu mai multe despre ia romaneasca dar pur si simplu nu am avut starea necesara (de maine intram in examene, fetele, dar putem considera ca tot familionul, nu?)Oricum, cine vrea sa afle mai multe, afla. Numai bine!
ȘtergereIna, stii sa faci ie??? Esti cea mai tare! Daca ai vrea sa mai faci una acum, din ce-ai face-o? Ai cumva tipar? Eu visez de mult sa-mi fac ii, dar nu stiu din ce si prin magazinele de panzeturi nu prea mai vad panza topita. Nici tipar n-am gasit (prin Burda, ca unde sa caut in alta parte tipare? :)) ) si nici nu am curaj sa ma apuc sa tai dupa capul meu materialul.
RăspundețiȘtergereCristina, am ajutat-o pe mama in copilarie sa coasa foarte multe ii, acuma nu pot sa spun ca ma chiar pricep, partea cu croitul imi da si mie bataie de cap. Ce-am croit eu a fost din aduceri aminte, cam pe bâjbâite, nu am un tipar. De cusut acum nu m-as mai incumeta, decat daca-mi schimb ochelarii. Aici totul se bazeaza pe numarat de fire si daca nu stai bine cu vederea e mai greu. Am cusut si pe pânză topita și pe alte feluri de pânza, nu stiu cum se numesc, dar daca vrei pânza topită se mai gaseste pe net. Ai aici un link unde am vazut pânza topita http://www.breslo.ro/Search/?searchQuery=panza+topita&searchType=supplies Nu am cumparat de acolo, nu stiu cum este, dar cred ca se mai g[sesti si prin alte parti. Spor la treaba!
Ștergeream citit postarea ta urmatoare si am inteles cum sta treaba :)
RăspundețiȘtergeredaca vreodata o sa gasesc tipar de ie, o sa te anunt si ti-l dau si tie. cu vederea eu stau bine, dar nu stiu daca m-as incumeta sa cos la o ie, ca n-as prea sti de unde sa incep. o sa mai vedem.
Cand gasesti material da-mi de veste ca iti spun eu de unde sa incepi.
ȘtergereAcea "burta vacii" ma chinuie si pe mine. Nu stiu cum s-o fac. Dar acum cred ca nici timp sa fac nu mai am. :(
RăspundețiȘtergereAh, deci ai auzit si tu de burata asta a vacii. Ce ma mai amuza pe mine in copilarie, mai ales ca nu vedeam nicio legatura. Sa inteleg ca faci o ie? Nu stiu daca s-ar intelege ceva daca as face un tutorial cu aceasta burta a vacii, dar as putea incerca daca sunt doritori.
Ștergere