Am căutat aseară poze de demult, cu mine pe la clasa a patra, purtând ia făcută de mama special pentru serbarea de sfârșit de an. Le-am găsit, am găsit și ia, le-am privit cu mare drag. Ia asta a fost printre preferatele mele, am purtat-o până am ajuns la liceu, transformând mâneca lungă în mânecă trei sferturi. Cred că aș mai fi purtat-o încă mulți ani dacă într-una din plimbările mele prin orașul unde am făcut liceul, un băiat pe lângă care am trecut nu mi-ar fi cântat, nu o serenadă, ci o frântură dintr-un cântec: "țărăncuță, țărăncuță, cu bujori în obrăjori..." Din momentul acela ia n-a mai ieșit din dulap. Minte de copil, ce să-i faci?
Aici este Ioana mea care azi a plecat la școală (știu că e vacanță!) îmbăcată cu ia de... țărăncuță, țărăncuță... (acea ie!)
Când m-am căsătorit mi-am luat bineînțeles și iile cu mine, dar pe unele nu le mai puteam purta. N-am crescut eu cine știe ce, dar nici chiar așa de mică n-am rămas :) Dar au venit fetele. Ele au purtat ii inca de cand au fost bebelușe, întâi pe post de rochițe, apoi pe post de bluzite.
Pe urmă m-am gândit să fac și eu niște ii, dar asta abia după ce mama, care ar fi putut să mă îndrume, n-a mai fost. Dar aveam caietul lăsat de ea, pe care mulți ani nici nu l-am deschis, mi se părea că nu mai e de niciun folos. Când l-am deschis era deja îngălbenit de vreme și am observat că pe lângă eșantioanele cu modele, mama îmi lăsase înfipte în foile caietului chiar și niste ace, acelea lungi și subțiri cu care cosea cel mai bine. Asta m-a emoționat peste măsură, mai ales că-mi aminteam că atunci când meșterea la caietul acesta eu i-am spus să nu se mai chinuie că oricum eu singură n-o să mai fac ii pentru că nu se mai poartă :( Cred că asta a mâhnit-o tare pentru că iubea iile, lucra non stop la ele, cum avea un pic de timp liber și o bucată de pânză topită cum mai făcea o ie, chiar dacă nu știa pentru cine și pentru ce. Până și păpușile mele ajunseseră să fie îmbrăcate în ii. Lucrul acesta mi-a fost de folos mai târziu, bebelușul de pe plajă (două poze mai sus) e îmbrăcat cu o ie de păpușă :)
Din caietul acesta am luat un model (colțul din dreapta sus) și am făcut o ie cusută numai cu mătase albă. M-am chinuit ceva s-o termin, mai ales croitul mi-a creat probleme, de croit ocupandu-se in exclusivitate mama. Când mă împotmoleam închideam ochii și încercam să-mi amintesc ce făcea mama când ajungea în punctul respectiv. A ieșit frumoasă ia dar lipsa de experiență la croit s-a văzut, am făcut mânecile prea lungi și mă cam incomodau.
Dar nu-i nimic, s-a făcut Firicelul meu mare, mai mare decât mine(!) și pentru ea e numai bună. Astăzi ieșim în oraș să ne fălim cu iile noastre! Știu că visez, dar mi-ar plăcea ca toate femeile întâlnite în cale noastră să fie asemenea nouă... țărăncuțe, țărăncuțe...
Ai o minunatie de ii, mie mi-au placut dintotdeauna. Si eu aveam cand eram mica!
RăspundețiȘtergereDa, am. Acum le iubesc chiar daca a fost o vreme in care am uitat de ele.
ȘtergereVai ce comoara ti-a lasat mostenire mama ta! Mi-as fi dorit si eu asa ceva; n-as mai cauta acum de nebuna modele si tehnici de coasere, de ajurare, de incret. Caci imi inchipui ca odata ce incepi sa lucrezi o ie ajungi sa iti doresti sa-i mai faci cate ceva sa fie si mai frumoasa, sa-ti reprezinte si mai bine creativitatea si indemanarea. Multe dintre noi am trecut prin acel moment in care ni se parea ca ia apartine trecutului si de aceea acolo a ramas pana acum. Tot noi trebuie sa o readucem acolo unde merita sa fie, in gandul si inima noastra de romani. Felicitari pentru iile lucrate, Ina!
RăspundețiȘtergereDa, asa e, mi-am dat seama la un moment dat ca detin ceva foarte valoros, caietul cu modele! De fapt doua, comoara cea mai de pret a fost stiinta de a coase pe care am capatat-o tot de la mama. Cred ca ar fi fost mandra de mine daca ar fi putut vedea ca am reusit sa duc o ie la bun sfarsit fara ajutor (de fapt le-am numarat, patru sunt). Asta nu s-a intamplat niciodata pe timpul vietii ei, lucrurile mai dificile le facea ea intotdeauna. Uite, e adevarat, ceea ce inveti iti foloseste la un moment dat in viata, chiar daca asta se intampla dupa ani si ani.
Ștergerechiar bordura asta de la maneca si de la tiv m-a intimidat complet. n-as sti sa fac asa ceva. felicitari tie ca ai facut o asemenea bijuterie.
RăspundețiȘtergereDraga Cristina, bordura asta frumoasa nu este cel mai greu lucru de realizat. Dupa mine partea cea mai complicata este la cretul de la gat. Ce am facut eu este varianta simpla a cretului, de numeste, nu stiu daca asta e o denumirea populara, un regionalism, oricum asa spuneau toate femeile la noi in sat, burta vacii. Cretul acela mai elaborat cu buna stiinta nu am vrut sa-l invat pentru ca ma gandeam ca daca il invat si pe ala s-a zis cu timpul meu de joaca. Te-ai prins, eu coseam ii din astea pe la 10-11 ani. Daca gasesti material si te apuci de facut vreo ie si ai nevoie de vreo "consultatie" te ajut cu mare drag.
ȘtergereCe poveste emotionanta ... sa nu te opresti din cusut ii! Promiti, da? Asa. Si sa le inveti si pe fete, da?
RăspundețiȘtergereAzi dimineata toate fetele postau poze cu ii pe Facebook. Am iesit la un pahar de vorba cu o prietena si mi-am pus ia (veche si minunata) primita in dar de la o clienta cu suflet mare, ie pe care ea o pastra intr-o lada de zestre si a considerat ca o sa mi se potriveasca mie. Tare drag mi-a fost sa ies imbracata asa si ma asteptam ca toate femeile sa fie imbracate in ii, dar n-am intalnit decat una. M-a cam intristat asta.
Asa ca sa nu te opresti din a le face si a le trimite catre femei care sa le poarte cu drag. Catre mine de exemplu :P
Draga Andreea eu nu promit daca stiu ca nu pot sa-mi tin promisiunea. Cusutul unei ii se bazeaza in principal pe numarat fire din panza topita. Spre exemplu tivul de pe margine, care este cea mai simpla cusatura si prima care se executa, se face din 6 in 6 fire. Ei, pentru asta iti trebuie niste ochi de vultur, pe care eu i-am avut cat i-am avut, de-acuma port ochelari si chiar si asa nu mai pot face lucruri din astea de mare finete.
ȘtergereSi eu am iesit cu fetele si cu iile noastre la plimbare si la numarat ii pe strada. N-am intalnit decat una, dar am privit partea plina a paharului, oricum era cam pustiu prin oras, am zis, las' ca lumea-i plecata la munte ca a fost zi libera. Eu sunt sigura ca azi s-a redeschis un drum, iile noastre dragi vor ajunge iar in fata.
Ce impresionant! M-am emotionat foarte tare. Tu ai acolo o comoara.
RăspundețiȘtergereIa facuta de tine este superba. Nici nu stiu ce sa admir mai intai... cusatura de la gat...ajurul de la maneci...modelul brodat... nu stiu...toate mi se par adevarate enigme pentru mine si de o frumusete colosala.
Eu iubesc ia! Am una singura primita de la soacra mea si o pretuiesc nespus. As fi in stare sa o port tot timpul, dar cateodata nu ma indur caci mi-e teama sa nu o stric.
Felicitari din toata inima ca stii sa faci asa ceva!
Te pup!
Multumesc, Catrinel, stiam eu ca o sa-ti placa ia mea :) Azi am fost imbracata cu ea prin oras si stii ce? Am mai intalnit o doamna cu o ie alba cusuta doar in matase. Parca-mi venea sa o salut si poate as fi si salutat-o daca n-ar fi vorbit cu cineva in momentul in care am trecut pe langa ea. Si mergand eu prin oras, asa singura, admirandu-mi ia prin geamurile magazinelor, ma gandeam ca ar cam trebui sa fac un efort si sa mai cos cateva ii pentru fetele mele.
ȘtergereGata, m-am gandit, pregateste-ti acul cu ata ca te invat sa faci ajurul ala de la maneci cand vin pe la tine :)
ȘtergereAr trebui sa incerci pentru fete sa mai faci. Sunt sigura ca le vor aprecia foarte mult.
ȘtergereDe abia astept sa facem schimb de experienta. :D
Ieri dupa ce am scris postarea asta primesc un msg de la jumatatea mea: "Ar trebui sa mai faci X ii pentru fete". P[i cred că o să-mi iau inima în dinți și o să mai fac.
Ștergeree superb ce vad eu in poze... sunt absolut incantata! Ai o comoara! si cand ai timp, mai publica de acolo...
RăspundețiȘtergereDe ceva ani ma gandesc sa incerc sa imi cos o ie. De unde va luati panza topita? Eventual un link ...
Da, si eu cred ca am o comoara. Panza topita am avut-o din "rezervele de stat" ale mamei, mai apoi mi-a fost daruit un cuponel care mi-a ajuns fix pentru o ie si am mai facut ii si pe alte materiale ce le-am simtit eu a se preta la asa ceva. Am vazut la vanzare panza topita pe Breslo, aici: http://www.breslo.ro/Search/?searchQuery=panza+topita&searchType=supplies
ȘtergereEu, daca ma apuc sa mai fac vreo ie, promit sa postez "work in progress" cu indrumari si sfaturi si "secrete" de mare ajutor, pentru incepatori mai ales :)
vad 3 tipuri acolo. Din care recomanzi sa iau? Subtire sau plina?
Ștergere(o sa fac comanda in Ro, la rude, pt ca transportul lor international e ingrozitor de scump...)
Hm, destul de grea intrebarea asta. Daca e sunt raspund eu cea care port ii, as spune clar panza mai plinuta, dar asta pentru ca am eu o problema cu transparenta la bluze, nu ma simt confortabil sa se vada chiar si modelul de la sutien :). Daca e sa raspund ca si cusatoreasa (hihihi, ce haios suna!) as zice clar panza mai subtire, se coase mult mai usor, repet, la toate modelele trebuie sa numeri fire. Acuma nu pot sa hotarasc pentru altii.
ȘtergereAsa fara legatura cu intrebarea, am mai intrat si eu pe link-ul respectiv si am constatat ca s-a mai mult decat dublat pretul de cand am postat link-ul.
Nu cred ca s-au plimbat "tarancute" mai frumoase decat voi pe strada!
RăspundețiȘtergereSunteti tare mandre asa imbracate!(mandru=frumos pela noi:) )
Pupici fetelor frumoase!
Da, cu suguranta mandre am fost!!!
ȘtergereFrumos si foarte emotionant articol. Mama ta ar fi mandra sa-l citeasca. Stiu sigur. :)
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru ca duci aceasta arta minunata mai departe!
De cateva zile chiar ma tot gandesc cum sa fac sa mai "migalesc" o ie... Gasesc eu o solutie...
ȘtergereTare imi doresc sa stiu sa fac si eu cusatura de la gat. Mi se pare superba! Imi poti explica, te rog?
RăspundețiȘtergereO sa incerc, cand o sa am ceva mai mult timp, sa fac un tutorial, stai pe aproape.
RăspundețiȘtergereCe poveste frumoasa, emotionanta si ce mama minunata sa-ti faca un asa caiet de pret!
RăspundețiȘtergereCat de mult ma bucur ca ai decis sa ne impartasesti cum se face o ie!
Iti multumesc mult !!
Cu mult drag, Maria!
Ștergere