29 martie 2014

Imi cos singura o ie- Tutorial, pregatirea manecilor pentru incheiat

Inainte sa ne apucam de treaba vreau sa spun doua vorbe despre croiala asta a manecii. Am aflat, recent, ca nu este absolut necesar ca manecile iei sa se croiasca la subrat. Asta pentru mine a fost o MAAARE surpriza. Am vazut-o pe mama din frageda copilarie cum isi facea sablon din hartie si-l punea pe material si croia manecile. Am cautat pe net si nu am gasit nimic despre aceasta croiala, nu este specificata in nicio zona a tarii, dar am facut si un drum la tara, la batranele din sat sa ma lamureasca, facea numai mama asa sau faceau toate femeile din sat? Tanti R. (care face anul asta 80 de ani) mi-a zis: "Cum sa nu croiesti, pai nu-ti dai seama, toata largimea aia a manecii se inghesuie la subrat daca nu mai tai din ea. Si daca e prea larga si n-are croiala, aici la umeri arata ca un gogosar." Deci da, in zona mea se croieste, sau s-a croit maneca la subrat si cum mamei i-ar fi placut sa-si invete nepoatele sa coasa, ar fi fost chiar fericita sa aiba cui sa mai spuna din secretele ei, eu am datoria fata de mama si fetele mele sa fac exact cum am vazut in copilarie. Daca in zona in care locuiti nu se face asa, si vreti sa respectati specificul locului va sfatuiesc sa intrebati pe cineva din zona, oricum eu nu stiu altfel decat veti vedea aici.

Cand am intrebat-o de dimensiunile croiului, tanti R. mi le-a recitat imediat: 19 cu 6 la ia cu maneca lunga si 17 cu 6 la ia cu maneca scurta (astia erau centimetri). Mi-a scos si o ie din casa mare si eu bineinteles ca am masurat-o. Dimensiunile, stiti, sunt orientative, fiecare femeie isi ia masurile ei, dar asta-mi place mie la ie, e foarte "prietenoasa". Ia pe care mi-a aratat-o tanti R era buna si de mine care sunt o slabanoaga, dar si de verisoara-mea care... nu seamana cu mine. Bine, pe mine flutura asa cand batea vantul dar nu-mi sedea rau :)

Astea-s dimensiunile iei ce-am probat la tanti R. Cu verde - ce croim la manecuta.




Si acum sa-i dam bataie! Mi-am facut si eu sablon cum facea mama. Nu va zic dimensiuni ca ia mea e mica mica si oricum nu sunt relevante, pentru ie de adult va puteti ghida dupa dimensiunile din desenul de mai sus.


Am taiat.



 Am inseilat


Am tivit (cum tivesc)
Din doua bucatele de material ramase in urma croirii am decupat 2 dreptunghiuri, le-am tivit si am obtinut 2 patratele (pave) care vor fi cusute la subrat.



Pentru azi cred ca ajunge, ne mai intalnim si zilele urmatoare sa invatam sa incheiem o ie.

Spor in toate sa aveti, dar mai ales la cusut!


Ce-am facut pana acum, in ordine cronologica:






















26 de comentarii:

  1. Devine din ce in ce mai interesant! Excelente explicatii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Silvia! Faptul ca stiu ca sunt asteptate aceste tutoriale de unele persoane, ma motiveaza sa lucrez mai cu spor, sa termin iisoara si sa ma apuc de una mai mare :)

      Ștergere
  2. Ce tare! La dimensiunile acelea mai adaugam un cm, doi ca rezerva pentru tiv sau nu? Daca pe tine statea bine inseamna ca voi pastra si eu aceste dimensiuni.
    Ne tii in suspans, ha? :)) Acum sunt si mai nerabdatoare caci modul de a taia maneca chiar a fost o surpriza si sunt curioasa ce faci mai departe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, deci eu am trecut dimensiunile asa cum erau ele pe ia terminata. Vezi si tu, in functie de cat de lat faci tivul lasi intre 1si 2 cm pe fiecare parte. Spor la treaba! :)

      Ștergere
  3. De cate ori apare foarfeca la orizont imi taie respiratia.... chiar trebuie sa tai? Dar tu stii mai bine! :))
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Se pare ca nu e obligatoriu sa tai, dar atunci e musai sa pui o pava (patratelul ala de la subrat) mai mare. Din ce am vazut pe net, acestea sunt cam de 10x10cm, am vazut intr-un loc chiar de 12x 12 cm. Acelea pe care le pun eu la ii de adult, cu rascroiala la subrat, au latura de 4, maxim 5 cm.

    RăspundețiȘtergere
  5. interesant,de unde cumpar materialul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu sa va spun de unde sa luati material, se gaseste destul de greu, mie imi aduce cineva pe comanda. Prin Bucuresti am auzit ca se gaseste mai frecvent pe la magazilene de textile. Acuma eu nu stiu de unde sunteti... nici cum va numiti. Am o rugaminte, pentru toti cei ce comenteaza ca "Anonim" (stiu ca nu toata lumea are blog) dar, va rog, la sfarsitul comentariului lasati un nume, sa pot asocia si eu un comentariu, sau mai multe, cu un nume. Multumesc!

      Ștergere
  6. intrebare: la ia cu maneca lunga, fac acelasi sablon si decupez?

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, tot asa se face si la maneca lunga, numai ca sablonul se face o idee mai lung, cca. 2cm

    RăspundețiȘtergere
  8. In mod traditional, nu se rascroieste cu sablon. tiparele strabune sunt bucati dreptunghiulare TOATE . Am lucrat nerascroit si sa stiti ca se aseaza foarte bine iar maneca arata chiar mai bogata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am spus, asa am invatat de la mama și de la femeile din satul meu, asa făceau ele acum 40 de ani. Nu oblig pe nimeni sa facă asa, dar ce am făcut eu aici am făcut în special pentru fetele mele, atunci când vor vrea sa coasa, mi-ar plăcea sa o facă asa cum le-ar fi învățat bunica lor dacă ar mai fi trăit. Restul, sunt libere sa hotărască ce și cum...
      Am mai spus-o, fără supărare, comentariile anonime ar fi frumos sa aibă și un nume la sfârșit.

      Ștergere
  9. si eu sunt dintr-o zona unde nu se rascroieste mineca( maramures) iar sotia mea e din suceava si acolo se poarta 2 tipuri de ii cea dreapta bàtraneasca unde fata-spate sunt dintr-o bucata si se decupeazà doar la gat rotund sau patrat si maneci le sunt dreptunghiuri si bineinteles se pune pavà iar cealalta e iia cu altità care se croieste fata spate maneci dreptunghiuri separate se increteste la gat si se pune pavà la subrat arata bine si asa alea sunt iile traditionale . nu vreau sà ofensez pe nimeni dar acestea cu rascroiala au aparut in epoca medernà . deci se pot face fara rascroiala ..asa cum le-au facut stramosii nostri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca se poate fără răscoală, e și mai simplu și mai rapid.

      Ștergere
  10. Buna seara.Se pare ca am gasit ceva interesant.Din ce material se fac iile?Multumesc si sper sa reusesc sa fac si eu una.Paula

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună Paula! Iisoara asta de copil e cusuta pe un bumbacel, cred, oricum o am în casă de foarte multi ani, nu am mai văzut prin magazine genul acesta de panza. În rest, eu personal, am cusut pe pânză topită, e un pic mai rara și vad mai bine firele. Tradițională e pânza tesuta în casă, la razboi, pentru cine o găsește pe undeva, pe la târguri. Aceasta este însă mai groasa. Am mai auzit și alte feluri de pânză pe care se poate coase, eu nefolosindu-le nici nu pot sa le recomand, neștiind cum sunt.

      Ștergere
  11. Buna, sunt tare curioasa cum faci sa cosi modelul drept, fara sa o iei pe "aratura"? Imi doresc sa imi croiesc o ie dar imi e teama ca nu voi coase modelul drept. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  12. Modelul se lucrează numărând firele, deci prea mult nu ai cum sa o iei pe arătură.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc pentru sfaturi , excelente pentru incepatoare ca mine !
    Sa aveti spor la lucru !
    Luminita Pavel

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara.as dori dacaxse poate un tipar ptr pieptar de femeie .Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău, nu știu cum se croiește un pieptar de femeie.

      Ștergere
  15. Buna ziua si bine v-am gasit,ma bucur ca am gasit acest material,vreau demult sa invat sa-mi fac singura o ie iar cele scrise aici ma vor ajuta mult.Cristina

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua,

    Foarte util tutorialul, va multumesc foarte frumos.
    Dupa cum vedeti dupa atata timp, tot util este.
    In primul rand vreau sa mentionez ca eu sunt doar "purtatoare de ii" (am peste 20 eu si cam tot atatea sora mea), mama mea este "neobosita" la cei aproape 75 de ani. Discutam mult pe aceasta tema: ii si ceva nu inteleg la taiere si tivire. Cum reusiti sa faceti gaurelele pe partea de "rotund" ca nu se mai pot trage firele?

    Multumesc o data in plus.
    Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  17. Bună ziua și mulțumesc pentru apreciere!
    Pe partea de rotund, e adevarat, nu se mai pot trage fire. Eu le iau așa "cu binisorul", adică iau mai puține fire odată.

    RăspundețiȘtergere