13 martie 2014

Îmi cos singură o ie - Tutorial "ajur cu găurele duble"

A sosit vremea să ne complicăm un pic. Doar un pic. Vom transforma banalele găurele duble în ajur. Ajur e un termen mai larg, se referă la cam tot ce se realizează prin scoaterea firelor. Sunt foarte multe feluri de ajur, dar azi ne ocupăm doar de unul, nu e cel mai simplu dar nici imposibil de realizat nu e.
Avem nevoie de acul normal și de mătase. 

Mătasea de la mercerii este un pic mai groasă, e posibil să fie suficient să folosiți firul în două. Eu am mătase din aceea cu care se coase în mod curent pe ii, e mai subțirică, deci o pun în trei. Deși nouă nu ne plac nodurile :) în cazul acesta nu prea ne putem fofila, trebuie să le folosim.
Pentru început ținem materialul pe dos, trecem acul cu mătasea prin spatele festonului de la găurelele duble și facem câteva mici cusături de întărire a nodului. Nodurile de la mătase se desfac cel mai ușor la spălat, cusătura se deșiră și devine inestetică, noi nu vrem asta!


După ce am realizat întăritura facem în așa fel ca firul să pornească de la jumătatea festonului, întoarcem lucrul pe față și luăm primele trei "snopuri" de fire (că nu știu cum să le zic mai exact :)), așa ca în poza de mai jos.


Facem o întăritură și apoi începem să  realizăm ca un fel de împletitură în spirală, exact ca în pozele de mai jos.


















Ce ziceți de transformare? Poate Cenușăreasa noastră să plece la bal?
 Eu cred că poate sta și după miezul nopții :)

În curând o să începem să coasem efectiv modelul de pe pieptul iei. Încă nu m-am hotărât care să fie acela. Cred că ar trebui să aleg ceva mai ușurel, ca să țină toată lumea pasul, nu? 

Spor în toate să aveți , dar mai ales la cusut!












17 comentarii:

  1. Nu-i așa? Ți se pare greu, Maria?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt uimita ca nu pare greu de facut, mie-mi parea asa de complicat modelul! Stii, cred c-ai inversat doua poze in ordinea de mai sus :">, ma refer la pozele ca vin dupa aceea in care ai facut intaritura ca sa incepi spirala (1,2,4,3 in loc de 1,2,3,4)

      Ștergere
  2. Arata superb!
    Eu am reusit sa-mi tivuiesc o bucata de ie, sa zicem fata si am cusut-o pe trei laturi in primul piciorus, cel mai simplu. Am sa lucrez toate cusaturile doar pe bucata asta de material, ca sa tin pasul cu tine. De abia astept sa ajung aici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place la nebunie acest model, si cum il przinti si toata pasiunea pe care o pui in a crea aceste frumuseti.
    Am inceput in aceasta dimineata acest model de ie.
    Am croit-o, am tivit-o, am facut gaurelle duble :) Nici nu stiu cand au trecut aproape 8 ore.
    Acum am ajuns la acesti trandafirasi care nu imi ies nicicum ;(
    I-am facut si descafut de vreo 3 ori pana acum. Nu vor si pace :(
    Imi poti recomanda alt model..mai usor sau vreun truc pentru a reusi sa ii fac pe acestia?
    Iti multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, care trandafirasi ti-au dat batai de cap? Cel mai simplu model pe mi se pare cel cu negru si cu rosu pe care l-am facut pe pieptul si manecutele iisoarei asteia cu tutorialele. Sau te referi la ajurul asta cu matase? Ca nu inteleg care trandafiri.

      Ștergere
  4. Buna, Ina
    Ma refer la ajurul cu matase. Din poze se vad ca niste trandafiri mici.
    Nu imi ies nicicum :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar unde e problema? Dacă mătasea se încurcă, ud-o înainte de folosire. Când se usucă devine bătoasa și nu se mai agata. Mai sunt și alte ajururi mai simple, nu cred însă că o să mă pot ocupa prea curând de tutoriale. O sa caut niște planșe și-a postez.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu astazi am exersat pentru prima data gaurelele si ajurul, dupa cum ne-ai explicat aici. Sunt atat de bucuroasa ca le-am descifrat :)
    Ina, ajutorul tau a fost nepretuit, multumesc!!!
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela draga, se poate spune ca ai trecut Ecuatorul!☺ Ajurul acesta nu este cel mai ușor posibil, felicitari!
      Spor la cusut în continuare!

      Ștergere
    2. Asa cum l-ai ilustrat tu, devine foarte uşor de înţeles şi de făcut. Croiala am facut-o tot după instrucţiunile tale, mi s-au părut cele mai clare. Să nădăjduim că vom avea şi un tutorial despre cheiţe? :)

      Ștergere
    3. Sunt și niște cheițe. Dacă dai clic pe titlul pozei cu iisoara din dreapta sus, a doua poza, "Tutoriale IE", apar toate cele 18 link-uri în care sunt toți pașii parcurși de la croit pana la încheiat și creț.

      Ștergere
    4. Ah, mi-au scapat, acum le-am analizat. Sunt mai increzatoare acum, ca stiu toti pasii. Multumesc din nou, ce bine ca esti!!! :))

      Ștergere
    5. explici foarte bine!
      abia astept sa incep si eu o ie!

      Ștergere
    6. Spor la treaba atunci! :)

      Ștergere
    7. Spor la treaba atunci! :)

      Ștergere