04 iunie 2011

Fara noima

Am avut o zi plina, destul de anosta, nimic deosebit de povestit. De dimineata am facut mancare impreuna cu fetele. E prima oara cand ma ajuta efectiv la gatit. Ele au curatat si taiat dovleceii. Vai cum ma exprim si eu... Ele au zis asa: "haideti dovleceilor la SPA!" Una i-a "barbierit", (curatat de coaja) si cealalta le-a facut masaj (adica i-a taiat cubulete). Au curatat si tocat marunt ardeii, una pe cei rosii cealalta pe cei galbeni, pe care mai tarziu i-au recunoscut in ciorba din farfurie: "hm, ardeiul asta rosu pare a fi taiat de un specialist", a zis Maria. Bineinteles ea ii taiase. Evident ciorba asta a fost cea mai buna ciorba pe care au gustat-o. Au tocat doua verze, integral, de la cap la coada, motiv pentru care au si mancat varza calita pentru prima oara in viata lor. Trebuia sa guste din ce-au facut, nu?

Dupa masa m-am ocupat de patratel. Nu v-am zis ca am pus rasaduri pe patratelul ce a capatat pamant nou. Am ceva emotii cu pamantul asta, nu stiu cat de cernoziom e el, s-a intarit foarte tare dupa ploaie, dar imi zic ca trebuie sa am putintica rabdare. Cand am pus rasadurile era fix dupa o ploaie cu spume, si apa baltea, nu se scurgea deloc, desi in curtea vecina si chiar si la mine in nanogradina nu era nicio balta. Am stat desculta pentru ca incaltarile imi ramaneau fixate in pamant, atat de clisos era. Cand m-a vazut Ioana s-a descaltat si a "circulat" si ea prin mocirla. "De cand astept eu asta!"(Cand vede o balta pe strada ma intreba: mami, pot sa ma trantesc in balta asta? Inca ma mai intreaba desi stie raspunsul.) A luat noroi si si-a facut sosete. Radia de bucurie, i s-a implinit si ei un vis dupa cum singura s-a exprimat. De atunci petrece mult mai mult timp afara in curte. Se descalta cand e cald si umbla printre rasadurile de rosii, ardei si castraveti. Uneori o las sa le ude ea desi am emotii ca s-ar putea sa scape stropitoarea si sa-mi omoare vreun rasad.
Maria participa si ea, dar seamana foarte mult cu mine, cum v-am zis. Cand se apuca mama de gradinarit o ajutam si eu cateva minute, dar daca mama zicea: du-te in casa daca ai de invatat imediat mi-aminteam ca mai am o tema de rezolvat. Asa si Maria. Saraaaaca, asa multe teme are... Nu vreau s-o stresez, cand vede ca e rost de distractie pe "plantatie" apare si ea.

Cand s-a facut foarte cald afara am intrat in casa. Ioana ma rugase inca de dimineata sa-mi fac ceva de lucru la sufragerie ca sa-si faca si ea temele acolo. Nu-i place deloc sa stea singura. Eu as fi stat la birou ca acolo am toate materialele, dar daca m-a rugat sa mergem la sufra...
Mi-am luat tot calabalacul si am coborat la sufra cu gandul ca o sa termin un tricou inceput zilele trecute. Am inceput insa cu o pauza, m-am asezat pe canapea, am pus capul pe Vasile si n-a durat mult si-am adormit. V-am zis eu ca Vasile asta umbla cu somniferele in buzunar. Ioana m-a invelit cu un halat si a facut liniste, da nu prea mult. Nu stiu cat sa fi durat, m-a trezit un scartait de usa, da, asa e la noi, mai scartaie usile, si imediat dupa aceea am simtit un miros de cafea. Am deschis ochii, langa pat era tras un scaun si pe el aburea o cafea. Pufoasa era cu un servetel in mana stergea cafeau ce cazuse pe scaun. Zic: au, ce-i cu cafeau asta? Pai nu ziceai tu ca te trezeste tati duminica cu mirosul de la cafea? Incepusem sa ma plictisesc si tu nu te mai trezeai...
La cafea mi-a adus si ciocolata asa cum face de fiecare data. A aparut si Maria, am impartit ciocolata si am lenevit toate trei pe canapeau de la sufragerie.
Cand m-am trezit de-a binelea m-am uitat inspre tricou si am avut instant o revelatie: NU AZI! Si-am iesit iar la patratel. Am mutat rasaduri din nanogradina unde se sufocau de multe ce erau, am udat...

Ah, am uitat sa va spun ca melcii imi dau mari batai de cap si am citit azi ca ar putea fi combatuti presarand cenusa sau zat de cafea in jurul plantutelor pe care ei le devoreaza. Am pus eu zatul de la cafeaua de azi, dar a fost putin si nici rabdare n-am mai avut asa ca am presarat si niste cafea macinata. Am inebunit sau ce?

Acum ma asteapta o baie fierbinte, sper ca nu a dat pe-afara din cada de cand scriu eu acilea si daca s-o mai putea... cateva pagini citite din cartea pe care mi-a trimis-o o buna prietena. Va trebui insa sa-l trimit pe Vasile in deplasare, cu somniferul lui cu tot...

V-am pupat si somn usor!

10 comentarii:

  1. Somn usor Ina !
    Povestirea ta mi-a adus zimbetul pe buze si in suflet... Stiam eu ca trebuie sa trec pe la tine inainte de culcare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo Pufoasei,ce fata ai! Eu nici acum nu stiu sa fac cafea,desi am invatat,nu beau si uit tot timpul "reteta".
    Imi place ca e joaca si armonie la voi ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca sa fiu sincera, Pufoasa a invatat sa faca cafea la expresor inaintea mea. Eu am fost o vreme putin imbufnata pe masinaria aia, mi se parea un moft. Un moft pe care si l-a dorit sotul foarte foarte mult, de topaia ca un copil pe langa el cand l-a cumparat. Acum mi-a trecut, am invatat si eu sa fac cafea dar tot mai buna e facuta de altul :)
    Si da, e joaca si armonie la noi in casa :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pup gospodinele mamaei!
    Nici mie nu imi place deloc sa stau singura si chiar daca nu imi vorbeste sotul ca lucreaza la calculator imi place sa il simt langa mine in aceeasi camera.
    Foarte frumos mod de a te trezi Pufoasa! Imi si inchipui cum aratati toate trei relaxandu-va pe canapea. Data viitoare ma primiti si pe mine?
    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Postul tau m-a facut sa zambesc intr-o zi obositoare de luni... Ca sa stii, posturile tale cred ca sunt singurele posturi lungi pe care le citesc in totalitate si pe care le "sorb" ca pe o gura de apa cand sunt insetata. :)
    Mi-e tare drag de fetele tale, sunt istete, cu simtul umorului, spontane si frumoase. Mix-ul perfect :D

    P.S. Pot sa o "imprumut" si eu pe Pufoasa sa ma trezeasca cu miros de cafea maine dimineata? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult, Adriana!

    P.S. Sper sa nu vada Pufoasa comentariul asta, ca ei nu-i trebuie decat 30 de secunde sa-si faca bagajul :)

    RăspundețiȘtergere