28 mai 2011

Ne-am luat pamant!

Ne-am luat pamant. Unde e? A stat cateva ore la poarta, dupa aceea inarmati cu roabe, galeti si lopeti l-am asezat unde ii e locul, adica in patratelul din laterala casei. Cat e? Vreo patru metri cubi. Cat m-a costat? Mult. Pretul cred ca s-a stabilit cam asa: ia sa vedem, cat costa metru' de pamant in centrul orasului? Atat. Buuun, il inmultim pe asta cu 10 si obtinem pretul metrului cub de pamantului adus, ca e de padure, adica nu poluat ca asta de la oras. De fapt nu e de padure e chiar de la campie, e pamant care a fost cultivat, cernoziom, ce mai...

O sa ma ocup de el luni, sa-l nivelez, sa pun rasadurile, sper sa nu fie prea tarziu, vedem noi mai incolo. Oricum, vorba unui vecin: tu faci agricultura experimentala, nu? A fost si el foarte curios sa vada mazarea inflorita, nu mai vazuse in viata lui asa cum nici eu nu am mai vazut pana acum.


Se intampla ceva ciudat cu mazaricile mele... Cred ca au propriul lor calendar. Ce si-au zis ele, in ce luna suntem noi, in mai? Aoleu, pai noi trebuie sa inflorim. Au inflorit toti lastarii aia ce au 30-35 de centimetri, si asta pot sa inteleg, dar mai sunt si unii care au cam pierdut startul, abia au rasarit, n-au mai mult de 9-10 cm si stiti ce, au deja flori.

Si inca o ciudatenie. Uite ce a stat pe gardul meu doua zile fara sa se miste.


Intai a fost numai unul, apoi a aparut si cel de-al doilea. Cel mare era cam cat palma mea. Aveam eu o banuiala ca e fluture "Cap de mort" dar nu eram sigura asa ca am intrat pe net si am avut confirmarea, plus ca am aflat ca sunt fluturi protejati fiind pe cale de disparitie, colectionarea fiind interzisa.

6 comentarii:

  1. De abia astept sa vad ce faci cu pamantul si sa ma intreci in marimea gradinii :D
    Si eu am cateva fotografii cu fluturii acestia minunati. Sunt asa de mari. Nu stiam ca sunt protejati. Bine ca imi era prea mila sa ii pun la colectie.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Spor la gradinarit, harnicutzo !
    Fluturii aceia chiar sant mare lucru sa stii, prin unele zone deja au disparut, ei stau prin preajma florilor de regina noptii si inca cateva cu care se hranesc larvele.
    Ar trebui sa vezi pe net cum arata sa nu te socheze daca vei vedea pe una... si crede-ma ca e foarte socanta :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. ia uite ce mazarici dragutze !
    Ma duc cu gandul la una din povestile mele preferate ;)
    Insa fluturii aia sunt uratzi tare,nu cred ca le vine multora sa-i colectioneze,oricum.

    RăspundețiȘtergere
  4. Catrinel o sa-ti arat ce fac cu pamantul, sper sa am cu ce face poze, stii tu... eu cu aparatele in custodie :)
    Azi am fost lenesa, am avut chef doar de pictat tricouri asa ca doar asta am facut. Dar pana se intuneca mai e ceva timp...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ninule, m-am uitat pe net, cred ca sunt o criminala. Am omorat o larva din aia care se infrupta dintr-un lastarel de mazare, dar pe cuvant ca n-am stiut ce fel e. Chiar imi pare rau, puteam sa o pasez si eu in "jungla" de la vecina dar nu mi-a trecut prin cap ca e asa de rara. Nu cred insa ca si-au petrecut degeaba luna de miere la mine in curte cei doi fluturi, ca eu asta cred ca a fost, fiindca am vazut doi fluturei mici, asa ca niste molii albe si am vazut pe net ca asa arata "puii" lor dupa ce ies din pupa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina, s-ar putea sa existe colectionari si pentru asta. Chiar eu, in primul moment cand i-am vazut, m-am gandit cap oate ar fi bine sa-i pun intr-o cutie sa-i dau Mariei sa-i duca la ora de biologie. Mergand insa cu gandul mai departe am realizat ca asta ar fi insemnat cu siguranta moartea lor asa ca i-am lasat in pace. De ce sa regrete ei ca au aterizat in gradina mea :), nu?

    RăspundețiȘtergere