21 iunie 2015

Mare lucru

Toată  săptămâna ce-a trecut am suspinat după  cireșele de la țară, că erau coapte și nu avea cine sa le culeagă. Nu prea se mai suie nimeni în cireși în afara de mine, specimen pe cale de dispariție ce sa mai zic,  ar trebui sa fiu protejată prin lege ☺.
Luni m-am trezit de dimineață, m-am îmbrăcat, rucsăcelul îl aveam pregătit de seara, ma aștepta la ușă, eram hotărâtă să merg la "moșie" cu autobuzul (de fapt două autobuze), să culeg cât de multe cireșe pot din cei doi cireși cu care am copilărit și cu care am o relație specială,  m-ar fi recuperat familionul când ar fi venit după  mine cu mașina. Una lume zice că are emoții cu urcatul ăsta al meu chiar în vârful cireșului dar eu zic să stea liniștiți, pe cireșii ăștia ii știu mai bine decât pe buzunarele mele.

Ploaia care a început însă nu părea  să  aibe habar de planurile mele. Sun acasă, cum rămăsese  vorba cu o seară  înainte,  tata cică "las' că dorm cu telefonul lângă mine ca să-l aud" Nu l-a auzit!  Sun o prietenă să-i zic ce planuri am. "Ce cireșe sa culegi? Ca și pe aici plouă... "
Ah,  bun,  m-am dezumflat. Nu-mi mai găseam locul,  eu eram chitită pe făcut  dulcețuri.  Dar n-am abandonat ideea,  as putea spune chiar ca  a fost " Săptămâna dulcegăriilor", de căpșuni,  de caise-piersici-portocale (că doar am o piață bogată la câțiva pași distanță) și în sfârșit,  ieri,  de cireșe.

Sâmbătă am ajuns în cele din urmă la țară ,  convinsă fiind că nu mai am ce aduna, ori că au căzut pe jos de prea coapte, ori că sunt pline de... proteină mișcătoare,  dacă înțelegeți  ce vreau să spun. Dar nu, m-am înșelat,  cireșele erau în cea mai bune formă a lor posibilă, spre fericirea mea și a lui tata,  care nu știu cât de mult se bucură să le mănânce  cât de faptul că nu se irosesc acolo în pom degeaba, lui fiindu-i imposibil sa le culeagă.

Trebuie consemnat un eveniment în premiera,  jumătatea mea s-a suit împreună cu mine în  cireși,  a adunat cireșe cot la cot cu mine. Eu nu am forțat niciodată pe nimeni sa se suie în cireși,  nici jumătatea mai mare nici jumătățile mici,  eu i-am crezut pe cuvânt că le e frică și-am zis că  nu e cazul să  insist,  numai că  pe drumul de dus i-am avertizat că  eu de la țară  nu plec fără cireșe,  indiferent ca plouă, ninge, și că am nevoie de ajutor, măcar că le scutur și le adunăm de pe jos. 

Le-am adunat însă cu frumosul,  cireașă  cu cireașă, și-am umplut târnică  după târnică,  și-ar mai fi fost de adunat dacă nu ne-ar fi prins ploaia chiar în cireșul negru,  ultimul în care ne-am suit, ca am început cu cel pietros. Ca sa fiu sinceră,  când a început ploaia as fi vrut să mai adun câteva cireșe negre,  dar poate-i mai bine asa, vântul începuse sa bată,  "gladiolele" sa tremure...
Oricum, sunt mulțumită de ce  treabă am făcut,  au fost suficiente cireșe să împărțim și vecinilor și trecătorilor pe stradă,  și prietenelor doritoare de făcut dulcețuri și să facem și noi câteva borcane de dulceață,  din care, câteva le am deja promise. Și au rămas și păsărilor în pom☺

În graba noastră de a face cat mai multe pana la începerea ploii nu i-a stat nimănui mintea la poze.  Am făcut însă una acasă,  seara târziu, după ce eu și ajutorul meu de nădejde (același care s-a cocoțat cu mine prin cireși ) am terminat de scos sâmburii cireșelor negre. După  cum se vede,  unul din noi doi a purtat mănuși,  asa e unii...  șmecheri :) 


Și asa ca o concluzie:  mare lucru o mana de ajutor la casa omului! 



16 comentarii:

  1. Oaaa cirese negre <3. Hihihih!! Ce bunataturi!
    Mi-ai amitit de cei doi ciresi pe care ii avea Tanti a noastra. Unul enorm - cu cirese amare si unul mai micut cu niste cirese negre absolut...minunate.
    Ei pe cat de mult adoram eu dulceata de cirese amare, pe atat eram de disperata cand ajungeam in dreptul ciresului, incaltata cu sandalutele mele albe si sosetute albe... Era imposibil sa nu plec cu ele patate de acolo. Ori pica o cireasa fix pe unul din degetele mele imbracate cu sosetute albe.. ori sarea vreo cireasa ascunsa prin iarba cand calcam eu (cu cea mai mare grija) pe ea... :))
    Iar cele negre... Vai ce dulceata iesea.. cat erau de mari si bune.
    Nu mai sunt nici ciresii .. nici Tanti.. dar amintirile raman acolo vii :).

    Sa va fie de bine! Si ma bucur tare mult ca ai prins ciresii in cea mai buna forma :D
    Cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, amintirile astea... știu cum e... Eu când m-am uitat în oglindă și m-am văzut cu ochelarii stropiți cu zeama de cireșe negre, mi-am adus aminte mama. Si ea tot așa ""pictată" era când făcea dulcețuri.
      Numai bine, draga Rux!

      Ștergere
  2. Sa va fie de bine pentru culesul cireselor si sa mincati sanatosi dulceata. Initial am crezut ca ai mâna vânată de la vreo cazatura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim!
      Nu e vânătă, e "pictată" cu zeamă de cireșe mana soțului. Eu am lucrat cu mănuși el nu, ca n-a vrut. Oricum aveam doar o mănușă pt el, nu-l ajuta prea mult :)

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Of, nu știu unde-mi dispar răspunsurile astea... ☺
      Da, săptămâna trecută m-am ocupat numai de bunătăți, gemuri, dulcețuri, zacuști...
      Da, da, zacuscă ☺

      Ștergere
  4. Si eu imi doresc sa fac dulceata de cirese negre, e printre preferatele mele, sper sa ajung si eu la tara mea sa le culeg. Cred ca ai facut o dulceata delicioasa, sa o mancati sanatosi! Daca te suiai singura in cires nu puteai facea atata lume fericita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E clar ca fără ajutorul jumătății din dotare nu făceam eu atâtea alea. Da' i-am zis: vezi ca s-a creat un precedent, va trebui sa te sui în cireș și la anul, daca ai putut acum, o sa poți și altădată.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  5. Draga Ina, scuza-ma ca las aici comentariul, dar nu am gasit vreo rubrica de tip contacteaza-ma. Linkul din josul siteului catre magazinul de pe Breslo (mie cel putin) nu imi functioneaza. E pacat, poate mai sunt si alti curiosi ca si mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i nimic Mihaela, eu ma bucur ca ești curioasa sa vezi ce mai meșteresc eu. Din păcate, momentan, magazinul de pe Breslo este închis. Pe Facebook, în Albume mai poți vedea cate ceva (Irina Popescu)

      Ștergere
    2. Iti multumesc pentru raspuns, peste vreo luna o sa am acces la fb asa ca mi-am facut o listuta cu ce am de vazut pe acolo si am notat si pagina ta. Mai ales ca ma uit nu doar din placere, mi-ar placea sa si port ceva creat de tine. Tinem deci minte si revenim !

      Ștergere
  6. Eu am papat intr-un an o minune de dulceata dintr-aceasta si pot baga mana in foc ca merita toata osteneala. :D Va pup "ciresarilor"!
    Imi place gradinuta ta!

    RăspundețiȘtergere
  7. hahaha, e de pus în rama fotografia mâinilor voastre harnice ☺☺☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-o mai punem în rama, ca e aici pe net ☺
      Pupicei!

      Ștergere