15 mai 2015

Experiment salatesc

Eu am ajuns la concluzia (care va parea bizara unora) ca si lenea e buna la ceva.
Sa va povestesc... Mi se intampla frecvent ca atunci cand ne asezam cu totii la masa, rupti de foame, eu sau alt membru al familiei sa spuna: "la mancarea asta mergea si o salata." Pai acuma spui? Pana scot punga din frigider, pana scot salata din punga, pana spal frunzele, le rup, le asezoneeez... of, mai bine lasa, altadata, ca acum mi-e prea foame (sau lene :))
Ok, dar ce facem totusi cu salata, ca doar n-am cumparat-o doar ca sa vedem cum si cat rezista ea in frigider pana ia drumul cosului de gunoi? Eu una mi-am descoperit raspunsul anti-lene si vi-l spun, poate mai ajuta pe careva. Cand vin de la piata, nu mai astept nimic, rup frunzele salatei, le spal frumusel una cate una, le scurg si le asez intr-o cutie de plastic cu capac. Pe fundul cutiei asez mai intai un servetel, dupa care pun cam jumatate din frunze si mai asez un servetel, deasupra inca unul si apoi ii pun capacul. Cutia o pun la frigider si frunzele rezista, frumoase si crocante, chiar mai mult de o saptamana, salata mea putand fi servita la orice ora din zi si din noapte cu minim de efort. Ba chiar dimineata folosesc frunzele gata spalate la sandvisurile copiilor, sandvisuri ce sunt savurate mai cu placere daca pe langa cascaval,  branza, si ce mai pun eu acolo, prezinta si ceva "mustati" de salata (ca doar seamana cu cele de la Subway, v-ati prins).

Introducerea asta am facut-o nu ca sa vedeti ce gospodina faina sunt eu, ca daca ati retinut doar partea aia cu "mi-e lene sa fac salata" oricum ati ramas cu impresia ca sunt naspa, ci ca sa va arat ce experiment interesant am incercat eu saptamana trecuta. Cu o salata, bineinteles.

Am vazut pe net un filmulet in care cineva pusese intr-un pahar cu apa o tulpina, sau nu stiu cum sa zic la ce ramane din salta dupa ce-i tai frunzele. Ei, din chestia aia rasarisera frunzilite de salata, care cresteau si cresteau, practic rezultand o a doua salatica. Eu, Toma necredinciosul, am cam strambat din nas: "mda, ce sa zic, creste salata aia din nimic asa, doar cu apa..." Numai ca saptamana trecuta, dupa ce am pregatit o noua rezerva de salata la cutiuta, am descoperit ca tija/tulpina pe care urma sa o arunc, avea cateva mustati. Zic, ia s-o pun eu intr-un paharel cu apa sa vedem ce s-o-ntampla...
Si iata ce s-a intamplat:





Cand a vazut Ioana cele doua frunze mari si cinci mici, a exclamat: 
Hiii, ce dragut, mama, tata, si cinci copii!


16 comentarii:

  1. Bravo! O sa dea faliment pietarii!! Acum fara gluma, eu am citit pe Pinterest ca se poate face acelasi lucru cu ginseng-ul, cartoful dulce si altele. Pui o bucata de ginseng in pamant sau un cartof dulce (si astia sunt scumpi!) si se inmultesc. As face un experiment de genul asta.
    By the way, frumoase pozele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pietarii sa stea linistiti, noi mancam muuulta salata, cam greu sa producem la... pahar, cata ne trebuie noua.
      Cine stie, poate o sa mai experimentez si cu alte alea :))

      Ștergere
  2. hahahaha - fain experiment! nu m-am gândit niciodata!
    si metoda cu frunzele gata spalate in cutie mi se pare super si o voi aplica, mersi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-aș fi crezut sa crească frunzulițe asa din nimic, dar uite ca natura e un exemplu de perseverență.
      Cutia cu salata e un ajutor neprețuit, am putea-o numi "salata instant".

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Bun de făcut de copii la școală. Decât sa scrie după dictare nonstop, mai folositoare le-ar fi niște experimente din astea gen agen.... bracadabra, uite salata! ☺

      Ștergere
  4. ...Ei si tu!De ce crezi ca numai tu ai asemenea momente?:)La noi e la fel,numai ca...pana aduc salata din solar,pana le...si uita povestea e aceeasi.:))
    Sorin e mai harnic,imi scoate salata si spala frunzelein "trei ape"...Iti dai seama ce "hantalite" ai ajuns minunatele frunze in bucatarie?
    Deci nici cu "harnisagul" n-avem ce castiga.:))
    Cat despre experiment,nici macar nu mi-a trecut prin cap sa fac asa ceva.Ioana e tare simpatica.:))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, m-am mai liniștit dacă zici ca nu sunt singura...
      Experimentul tu l-ai putea face și mai bine ca poți scoate salata cu rădăcină din pământ, nu mai aștepți să-i dea "moațe ".
      Despre Ioana nu mai zic nimic, mereu ma dovedește "Iar ai scris despre mine? ". Of!

      Ștergere
  5. Ce bine zici! Cumpar mereu salata verde, dar nu intotdeauna apuc sa o spal imediat si se intampla ca o parte sa mai ajunga si la cos. Cand o spal o lasam intr-o strecuratoare de plastic, dar metoda cutiei cu servetele imi pare mai buna. De retinut!
    Si cu toate ca stii, ca au mai zis si altii, tot repet ca este o simpatica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte practica metoda cu cutiuța cu capac. Uite, eu acum am baby spanac la cutiuță, și ăsta ține tot asa de mult la frigider, îl mâncăm pe post de salata.
      Mulțumesc, Mihaela!

      Ștergere
  6. chestia cu frunzulitele de salata m-a dat gata...urmatoarea tulpinita...la apa cu ea!
    mi se pare grozava ideea! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau sa anunt ca dupa ce am postat, salatica mea a inceput sa se ofileasca Si azi dimineata era clar ca nu o sa mai creasca, asa ca am plantat-o in gradina, poate-poate, fiindca avea si o bruma de radacina, sa-si mai revina cumva :(

      Ștergere
    2. ooo...adevarat? :(
      chiar ieri am pus o tulpina intr-un pahartut cu apa....

      Ștergere
    3. Lasă, poate tu o sa ai mai mult noroc. Salatica mea prea a fost admirata de multa lume, s-o fi deocheat și ea... ☺

      Ștergere
  7. si eu cultiv din resturi. Atat ca din ce iese, va inflori ca intra in anul 2 de viata.
    Am crescut asa: sfecla rosie, telina, pastarnac, praz, patrunjel.
    Am mai pus radacina in pamant si scos: ghimbir, cartof dulce.

    Productia nu e mare, si merita bibileala. Dar e gratuit, e extraordinar sa vad ca din resturi pot cultiva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo, de cand zic si eu sa pun niste ghimbir in pamant si mereu uit...Pana la urma trebuie sa incerc si eu.

      Ștergere