28 martie 2014

Imi cos singura o ie - Tutorial, pregatirea pieptului pentru incheiat

Bine ne-am reintalnit! Sper ca nu v-ati plictisit la sezatoarea noastra. De fapt aici nici nu e loc de plictiseala printre atatea  panze, ace, fire, foarfeci, femei frumoase si harnice, unde sa mai incapa si plictiseala? Si chiar de-ar vrea sa se aciueze, am o matura dupa usa, special pentru alungat plictiseala :)
Dar vorba lunga saracia omului, sa trecem la oile/iile noastre.

Am terminat de cusut modelul pe cele patru bucati de panza, a iesit simpatic, nu? Nu mai sunt decat doi pasi pana la a finalizare.



Acum ne ocupam de piept. Vom face o taietura mica verticala fix pe mijlocul pieptului, taiem gura iei cum se spune la mine la tara. Nu va pot spune o dimensiune exacta, se adapteaza in functie de cat de larga e ia (daca cumva e prea stramta trebuie sa intre si capul pe undeva, nu?:)), si pana unde am urcat cu modelul.


 La iisoara mea de copil am facut taietura de vreo 6 cm. 


 Am inseilat-o


Si am tivit-o. Am invatat sa tivim aici: cum tivesc o ie (găurele)




Va vand un pot :) Cand tiviti la partea de sus, la partile care se suprapun peste tivul orizontal nu apucati decat din materialul de deasupra, pentru ca prin tivul acela va trece snurul si va veti chinui sa treceti cu snurul prin gaurelele ce le faceti acum. 

Ce vreau eu sa zic e ca  din fata, in zona pe care eu am trasat liniutele verzi, nu se vede cusatura pentru ca nu am strapuns cand am facut gaurele pe spate.


Vi s-a parut greu? Daca va e teama sa taiati direct materialul cusut puteti face o incercare pe un alt esantion. Il taiati, inseilati si faceti gaurele. O sa iasa perfect, va zic eu!

Mai aveti cafea in ceasca? Nu-i asa ca are alta aroma cand o bem impreuna la sezatoare? Ma duc sa mai aduc :)

Pana maine, va urez spor in toate, dar mai ales la cusut!

Ce am facut pana acum:






15 comentarii:

  1. aaaaa, aici deja m-a apucat panica, am intrat in fibrilatii!!!
    fara partea asta nu se poate, oare?? ca tivitul ala atat de finut si impecabil nu-mi va iesi niciodata, iar stoparea jos de tot, "la varf" cum ar veni, unde nu e pic de rezerva de material (deci nu stiu cum ai facut gaurelele) mi-a facut pur si simplu ochii-n crucis! mai ca-mi vine sa zic "asa ceva nu exista", ca taranul ala care a vazut prima oara o girafa la zoo.
    mai mai mai mai mai ... stau si mustacesc ... cu barba-n palma ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai mai Cristina ca nu e greeeeeu. Uite, am mai inserat o poza de pe dosul pieptului imediat ce am terminat gaurelele. La partea aia unde nu e rezerva e un pic mai delicat, dar nu imposibil de facut. Nu treci peste ea fara sa faci gaurele, "musti" putin cu acul din material ca si cand ai avea si acolo materialul indoit. Iese putin rotunjor in zona aia. Si nu-ti fie teama, nu se va desira in timp acolo. Am iisoare de mai bine de 20 de ani care sunt impecabile in zona aia.

      Ștergere
  2. La mine in ceasca e cicoare si zău că-i mai buna băută aici cu tine. Ce a fost în capul meu de n-am profitat eu de tine când am avut ocazia? Ufff! Fusese o perioadă aglomerată şi eu prea obosită... A doua oară nu mai scapi. :))
    Astăzi pun materialul pentru bluză la spălat şi apoi mă apuc de croit. Pupici! Zi frumoasă şi spornică!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am vrut sa-mi pun in bagaje ac si ata si un peticut, dar mi-am zis, las' ca gasesc si la ea...Ei, n-a fost sa fie. Dar niciodata nu e prea tarziu :) Spor la treaba si tie!

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu au astia aici "îndemanare" si "rabdare" de vanzare asa cum gasesc la tine! :))
    Mai departe nu mai comentez ca m-ai lasat fara cuvinte!
    Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum vreo 25 de ani faceam si eu gaurele, broderii si alte cele...Of, a trecut timpul si tare te admir ca lucrezi cu pasiune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pofta vine mancand, spun si eu... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. ca si Cristina, am emotii si fibrilatii la aceasta taietura. Pt ca deja am muncit destul de mult la ea, nu am curajul sa o tai.
    Inttrebari:
    1. Cum ai facut gaurelele de pe marginea gurii iei? pt ca nu mai poti sa scot firul de la capat...
    2. jos, la partea rotunda a gurii iei, mi se pare f. delicat acolo, cum ai rotunjit/ sa pui suficient material? Nu iese putin incretit.
    3. ce taietura recomanzi pt o woama cu cap normal? (la copil ai pus 6cm, dar eu am capul mai mare :D )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Da, aici nu ai cum sa scoti fir, dar se merge cu grija pe marginea tivului.
      2. La partea de jos e un pic mai delicat, nu este rezerva de material, am "muscat" si indoit foarte putin din material chiar cand faceam gaurelele. Stai fara grija, daca gaurelele sunt facute marunte nu se desira. Si apoi, pentru frumusete si pentru rezistenta se mai aplica o cusatura similara cu cea de incheiere.
      3. Taietura la ia mea e de 10 cm. Depinde foarte mult si pana unde ajunge modelul cusut ca nu te poti opri cu taietura chiar in model.
      Spor la lucru! :)

      Ștergere
  8. Buna seara. Vreau sa incerc sa-mi confectionez o ie. O rugaminte am. Daca doriti sa reveniti cu modul de croire a iei, ca nu se vizualizeaza, si explicatiile aferente. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine se deschide. Uitați aici toate link-urile:
      http://handmadeina.blogspot.ro/2014/04/ia-de-la-la-z-tutoriale.html
      Sper sa reușiți acum. Numai bine!

      Ștergere
  9. Felicitari! Foarte interesante informatiile. Eu as vrea o ie cu ,,gurita,,patrata, stil maramuresan si nu ma duce imginatia (mintea:)cum sa fac sa-mi iasa tivul frumos.
    Va doresc mult spor!
    multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu știu sa fac ie în stil maramureșean, dar poate ca pe net o sa găsiți informațiile necesare. Numai bine! "

    RăspundețiȘtergere